Първи поглед: Видео очила Epson Moverio BT-100

1050 лв.

Производител

Epson

Видео очилата никога не са били нито най-удобния, нито най-предпочитан начин за гледане на клипове и филми. Vuzix Wrap 1200 например струват твърде много, но същевременно не предлагат задоволително качество на образа.

Сега Epson – компанията, специализирала се в производството на проектори, излиза на пазара с Moverio BT-100. Дали те предлагат нещо повече?

Едно от нещата, които никога няма да се променят при видео очилата е, че те винаги ще карат потребителя им да изглежда нелепо. Moverio BT-100 например са приблизително 10 сантиметра по-широки в сравнение със стандартен чифт слънчеви очила.

Epson е изградила тези очила с идеята да бъдат ползвани от бизнесмени, които често прекарват с часове в самолета по време на поредната командировка. За разлика от OLED HMZ-T1, Moverio BT-100 не се опитва да изолира изцяло външния свят. Периферното ви зрение е съвсем леко притушено с помощта на малки приставки (могат да се свалят), така че все пак да виждате какво се случва около вас.

Екранът на очилата застава централно спрямо вашето полезрение. Той не е твърде голям и не предоставя изживяване в стила на IMAX, но ако се отпуснете и съсредоточите върху действието, ще имате чувството, че гледате 42-инчов телевизор, разположен на около 2 метра от вас.

Качеството на образа обаче зависи от средата, в която се намирате. Ако е твърде светло около вас, картината ще е по-светла и цветовете няма да са толкова наситени. Приглушеното осветление в самолета обаче би трябвало да предостави необходимата среда, в която да ползвате Moverio BT-100.

Очилата не са и HD. Техният 0.52-инчов LCD дисплей използва qHD разделителна способност от 950 x 540. Благодарение на нея видео файловете с добро качество изглеждат страхотно. По-наблюдателните от вас обаче веднага ще открият разликата с 720p. Ниската резолюция започва да прави впечатление едва когато превключите на 3D режим – опция, която определено не бива да използвате редовно, а по-скоро да гледате на нея като приятна екстра.

Батериите в очилата позволяват работа до 6 часа. Малка контролен панел пък ви позволява да контролирате очилата и картината, която изобразяват. Интерфейсът не е нещо особено, макар и да леко модифицирана версия на Android 2.2. В него няма инсталиран Android Market, но винаги може да инсталирате това приложение, стига да искате, с помощта на предварително качения браузър, поддържащ Adobe Flash.

BT-100 разполага с 4GB microSD карта, както и с 1.5GB вградена памет, на която може да качвате приложения и игри. На пръв поглед очилата изглеждат наистина приличен избор. Преди да можем да отговорим категорично на въпроса дали си заслужават вашата покупка обаче, ще трябва да почакаме да излязат официално на пазара.