Fast Five е най-пиратстваният филм на годината

Експлозивният екшън Fast Five, който се завъртя у нас под името Бързи и яростни 5: Удар в Рио, е най-пиратстваният филм през отиващата си година, сочат данните на блога Torrent Freak.

Лентата с Пол Уокър и Вин Дизел е била свалена незаконно около 9.2 милиона пъти, което прави загубите на студиото-издател Universal Pictures почти 500 млн. долара.

На второ място е комедията The Hangover II, която по данни на Torrent Freak е свалена по пиратски начин 8.8 милиона пъти. Така онези, които не за заплатили, за да видят приключенията на Брадли Купър и компания са ощетили Warner Bros. с малко над 400 милиона долара.

Thor (8.3 млн. сваляния и загуби от 320 милиона долара), Source Code (7.9 млн. сваляния и загуби от 110 милиона долара) и I am Number Four (7.6 млн. сваляния и загуби от 130 милиона долара) завършват челната петица.

За отбелязване е обаче, че броят на незаконните сваляне е намалял спрямо 2012 г., когато лидерът в класацията Avatar бе придобит по нелегален път повече от 16.6 млн. пъти. Според Джеймс Камерън пък един от начините да бъде ограничено филмовото пиратство е повече ленти да бъдат издавани в 3D формат. Едва две от най-пиратстваните заглавия на тази година – Thor и Harry Potter and the Deathly Hallows Pаrt 2, които са сътоветно на трето и десето място в класацията – използват триизмерна визия.

Два от хитовете в боксофиса за изминалата година – Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides и Transformers: Dark of the Moon – изобщо не са сред най-пиратстваните холивудски заглавия.