5 тенденции при мобилните устройства през 2012 г.

Докато Android печелеше популярност през отиващата си година, Apple се опита да последва завета на своя основател Стийв Джобс като заведе поредица от съдебни дела срещу производители, използващи операционната система. Какво обаче ни очаква през новата година и дали тя ще бъде по-спокойна за компаниите, потребителите и пазара като цяло? Отговорът е по-скоро не, а какви ще бъдат главните сътресения, динамични тенденции и продукти, които ще бележат пазара на мобилни устройства през 2012 г. ще видим по-долу.

Research in Motion изпада изцяло зад борда

След като този материал се занимава с предвиждания, защо пък да не започнем с най-дръзкото? Скорошните проблеми на Research in Motion се задълбочават все повече, затова няма да е голяма изненада, ако закъсалата канадска компания изцяло загуби позициите си на пазара през 2012 г. Все пак тя вече обяви, че новото BlackBerry 10 няма да излезе преди края на следващата година, което значи, че нещата определено вървят зле за някогашния лидер при бизнес телефоните.

Това сериозно забавяне означава преди всичко, че компанията ще продължи да налива пари в своя PlayBook таблет, който се явява като мост към по-нататъшната поява на BlackBerry 10. Въпреки това скептиците са категорични, че таблетът няма да генерира особен интерес и ще продължи посредственото си представяне.

Очакват се сериозни размествания и на върха на RiM, където двамата изпълнителни директори Майк Лазаридис и Джим Болсили най-вероятно ще бъдат освободени. Проблемът обаче е, че двамата са сред най-големите акционери, което ще направи кадровата смяна доста проблематична. Лазаридис и Болсили вече обявиха, че ще редуцират компенсацията си при уволнение до символичния 1 долар, за да умилостивят инвеститорите. В крайна сметка най-вероятно RiM просто ще бъде закупена от някоя друга компания, особено предвид колко ниско се оценява в момента тя.

LTE става публична технология

Long Term Evolution или просто LTE технологията за безжичен пренос на данни е вълшебна думичка, която се използва все по-често напоследък. Затова не е изключено в някакъв момент през следващата година вашата приятелка да поиска именно LTE телефон. Тя може дори да не знае какво представлява той, но ще го иска. И това е сериозно доказателство за комерсиалния успех на кампанията, победа от големия американски мобилен оператор Verizon.

Догодина AT&T също ще се включи в надпреварата, а първите й реклами на 4G LTE мрежата вече са факт. Verizon пък вече обяви, че доста голяма част от нейните телефони ще бъдат с LTE, докато конкурентният оператор Sprint планира да пусне 15 нови модела с LTE през 2012 г. Очакванията са LTE технологията постепенно да стане част от доста други видове оборудване като автомобили, медицинска апаратура и системи за видео наблюдение.

Windows Phone набира скорост

Това все още е по-скоро пожелание, защото все още не е ясно как ще се представи Windows Phone на пазара. Microsoft измина трънлив път през дебютната година и компанията със сигурност се надява на по-голям успех през Година 2. Изложението CES 2012, което ще се проведе през януари може да се окаже ключов момента за новия смартфон, особено ако главния партньор Nokia се представи успешно.

Въпреки че за момента Lumia 800 изглежда флагмана на партньорството между Microsoft и Nokia, той със сигурност няма да е единственото предложение през новата година. Финландската компания вече даде да се разбере, че подготвя широк спектър от продукти, на които се пада нелеката задача да привлекат отново вниманието на потребителите. Microsoft също обяви, че ще разчита на по-сериозна подкрепа от големите мобилни оператори в Америка.

Google отвръща на съдебния удар

Адвокатите и правните съветници на Apple прекараха по-голямата част от отиващата си година в съдебните зали по цял свят, надпреварвайки се да връчват искове и да представят доказателства по различни дела, свързани с патентни нарушения. На свой ред Google прие по-защитна позиция, но няма съмнение, че в момента, в който компанията приключи сделката по закупуването на Motorola Mobility и се сдобие с цял куп патенти, тя ще отвърне подобаващо на удара.

Досега Google избягваше директен сблъсък с Apple за сметка на подкрепа за своите Android партньори. През 2012 г. е вероятно интернет гигантът да е доста по-активен като или започне преки съдебни битки с Apple, или засили потока от патенти към останалите производители. Говорейки за патенти и спорове, Apple и Samsung със сигурност ще продължат взаимните обвинения и размахване на юмруци.

iPad няма да бъде единственият таблет на пазара

Нека бъдем честни – 2011 г. не бе особено силна за Android таблетите. Първото устройство, което вървеше под Honeycomb версията на операционната система бе Motorola Xoom, но таблетът не се продаваше особено добре. Всъщност представянето му бе толкова слабо, че компанията се принуди да преименува наследника му на Xyboard.

Разбира се, имаше и едно изключение – Kindle Fire показа, че най-сетне таблет, който не е произведен от Apple може да предизвика сериозен интерес на пазара. Силният момент за Kindle Fire може да продължи и през новата година и от него със сигурност ще си вземат поука и други компании. Свалете малко цената, оправете функционалността, запазвайки по-важното и премахвайки останалото и ето ви рецепта за борба с iPad.

Новата версия на Android, наречена IceCream Sandwich също ще придобие все по-голяма популярност сред таблетите и смартфоните и ще даде на потребителите още една причина да търсят алтернативи на Apple.