Фотоапарат/видео камера: JVC GC-PX10

1600 лв.

Производител

JVC

В последно време фотоапаратите предлагат възможности, които спокойно биха могли да заместят видео камерите. Едва ли е случаен фактът, че последният епизод на сериала „Д-р Хаус” бе заснет изцяло с Canon EOS 5D Mark 2.

Пък и нека бъдем реалисти – ако дигиталната ни камера може да прави прилично видео, защо ни е да купуваме друго устройство? С GC-PX10 от JVC очевидно са решили, че ако не можеш да победиш тази тенденция, стани част от нея. Техният най-нов продукт може и да прилича на фотоапарат, но под него се крие и не по-малко мощна видео камера.

GC-PX10 не разполага с визьор, което може и да подразни част от вас. 3-инчовият LCD екран обаче е подвижен, което означава, че ще бъдете максимално улеснени при различните позиции, от които сте решили да снимате. Той може да бъде завъртян и на 180 градуса, така че да гледа нагоре, което прави автопортретите детска игра.

Като дигитална камера, техническите характеристики на GC-PX10 са прилични спрямо конкуренцията на пазара: нейният 1/2.3in CMOS сензор позволява създаването на снимки с 12.75 мегапиксела и разделителна способност от 4000 x 3000 в 4:3 режим. Моделът предлага и 10-кратно оптично увеличение.

Същевременно като видео камера ще може да правите Full HD клипчета с 720p резолюция (налична е и опцията iFrame). Видеото от своя страна се съхранява в стандартния H.264-базиран MP4 формат.

Достъпни са и няколко възможности за високоскоростно снимане. Така например може да направите 130 кадъра при 50fps, ако използвате продукта на JVC като фотоапарат. В случай, че предпочитате да заснемете видео, максимумът е 250 кадъра в секунда, които впоследствие може да гледате с 50fps. Това прави екшън сцените пет пъти по-бавни и същевременно – много по-ефектни (дори и при все че са заснети с по-ниската 640 x 360 разделителна способност).

GC-PX10 разполага с вградена 32 гигабайта флаш памет. Благодарение на нея може да запишете 2 часа видео с максимално качество. Също така имате възможност да поберете и повече снимки, отколкото вероятно бихте направили в рамките на едно пътешествие. И все пак – ако се нуждаете от още памет, JVC ви позволява да добавите още 64GB в SDXC-съвместимия слот за карти.

Няма как да не отбележим, че качеството на видео клипчетата, създавани с GC-PX10, е наистина добро. Тук е моментът да уточним, че този продукт е видео камера на първо място и фотоапарат на второ. Ако търсите джаджа, с която да правите клипчета от време на време, цената на GC-PX10 вероятно ще ви се стори солена. Ако обаче искате най-вече да заснемате видео (а и да правите по някоя и друга добра снимка), продуктът на JVC определено няма да ви разочарова.