Windows Store – жокер в ръкава на MS

Windows Store ще бъде онлайн услуга от ново поколение, на която Microsoft ще разчита, за да се пребори с конкуренцията на iTunes Store и Apps Store на Apple. Това обяви компанията по време на прес конференция в Сан Франциско, чиято основна задача бе да представи новата платформа и да подчертае с какво е по-различна тя от конкуренцията.

Windows Store ще предлага както платени, така и безплатни приложения, като според информацията цените на платените ще започват от минималните 1.49 долара и ще стигат до 999 долара. Подобно на Windows Phone Marketplace, разработчиците ще предлагат безплатни пробни периоди с интегрирана поддръжка за преминаване към пълната версия. Microsoft ще използва своя рекламна и абонаментна система за приложенията, но компанията обяви, че ще позволи на техните създатели да имат гъвкавост в това отношение.

Цялостната идея на Windows Store е да бъде по-отворен както към клиентите, така и към разработчиците. Microsoft обеща, че за разлика от Apple ще провежда по-прозрачна политика по отношение на процеса на създаване на приложения и ще позволи на съответните компании да имат пълен контрол и наблюдение над това, което се случва.

Microsoft ще прибира 30 процента от приходите на своята онланй платформа, което е толкова, колкото взима и Apple. Ако обаче дадено приложение се окаже доста успешно, условията се променят в полза на неговите създатели. Ако приходите от програмата надхвърлят 25 000 долара, процентът, който Microsoft ще взима пада на 20.

Таксата, която отделни лица трябва да заплатят, за да качват приложения в Windows Store ще бъде 49 долара, докато компаниите ще трябва да се разделят с 99 долара за същото право.

Разбира се, за да бъде успешен един онлайн пазар на приложения той се нуждае преди всичко от потребители. В момента Windows 8 няма такива, затова Microsoft побърза да премести ударението върху това колко разпространен е Windows като платформа. поред компанията 1.25 милиарда компютъра в света използват различни версии на операционната система. За сравнение Microsoft изтъкна, че в употреба са около 247 милиона Android устройства, 152 милиона iOS устройства и 30 милиона Мас компютъра.

Накрая компанията отново потвърди, че бета тестовете на Windows 8 ще стартират в края на февруари.