Клавиатура: Crux360 iPad 2

180 лв

Производител

Crux

Вероятно и към момента доста феновете очакват със затаен дъх появата на iPad 3. Но ако сте сред онези, които наскоро са си купили втората версия на популярния таблет или просто сте открили нуждата от Bluetooth клавиатура за него, може би няма да е зле да хвърлите един поглед на Crux360.

На външен вид клавиатурата представлява две плоскости, като долната е подложката с клавишите, а горната е рамка, на която да закрепите вашия таблет. Въпреки че е изработена от най-обикновена пластмаса, клавиатурата има приятен вид, който не издава евтиния й характер. Със самостоятелно тегло от 750 грама, комбинираната тежест на клавиатурата и iPad 2 всъщност надминава тази на 11-инчов MacBook Air и е практически равна на тази на 13-инчовия модел. Очевидно тук не става въпрос за чак толкова сериозна тежест, но когато преценявате всеки грам при опаковането на пътната си чанта, и това има значение. С други думи, Crux360 е тежичка, но дали това ще бъде проблем за вас, зависи преди всичко от това на кой фактор отдавате по-голямо значение при работа с мобилни устройства.

Ако сте решили да поверите безценния си таблет на подобна стойка, със сигурност нейната здравина е от първостепенно значение и в този случай Crux360 се справя доста добре. Когато поставите таблета в рамката, той застава практически неподвижен, така че без проблем може да се възползвате от главната особеност на клавиатурата – възможността за въртене на 360 градуса. Потенциален недостатък е, че дори поставен изцяло на рамката, по-голямата част от гърба на таблета остава открита. Така действително няма да скриете заветното лого на Apple, но и ще оставите малката машинка незащитена.

Самата клавиатура се вмъква изцяло в долната рамка, като подредбата на клавишите включва абсолютно всеки един, който сме свикнали да ползваме на настолен компютър. Дали това наистина е било необходимо обаче е друг въпрос, защото след известна работа с клавиатурата се засилва убеждението, че на прекалено малко място има прекалено много бутони. Онези, които са свикнали да работят на подобни приставки вероятно няма да изпитат сериозни затруднения. Потребители с по-големи ръце обаче вероятно ще се измъчат поне малко, боравейки с клавишите и най-вече с изключително малкия клавиш „спейс“. Самите копчета представляват самостоятелни клавиши, а не едно цялостно гумено покритие. Безспорно от една страна това е много добре, защото придава истинско усещане за писане, но от друга под тях може лесно да се събира прах и винаги съществува вероятност да извадите някой без да искате. Най-хубавото е, че Crux360 включва няколко функционални клавиша, предназначени специално за iOS, които са разположени на най-горния ред. С тях навигацията в iTunes, фото галерията и използването на функцията “Search” например са изключително лесни.

Свързването на клавиатурата с iPad 2 става безпроблемно, като за целта трябва само да натиснете отделния Bluetooth бутон в горната част на клавиатурата. Връзката с таблета остана стабилна по време на целия период на тестване. Когато бъде вкарана в действие, клавиатурата и закрепения на стойката й таблет създават усещане, че работите на стабилен лаптоп и единственото, което липсва от конфигурацията е самостоятелен тракпад. Естествено поради увеличената тежест е по-добре да използвате Crux360 на бюро или срещу стабилна повърхност, а не на коленете си.

Crux360 е интересна джаджа, с която може да използвате пълноценно вашия iPad 2 като стабилен лаптоп. Допълнителните iOS клавишиса бонус и като цяло писането на физическа клавиатура със сигурност е по-добро от търсенето на бутоните по тъчскрийн дисплея. Тежестта и незащитения гръб може би не са най-добрите показатели, когато сте тръгнали на по-дълъг път, но ако търсите клавиатура за работа в университета или офиса, Crux360 може да ви свърши чудесна работа.