Мрежов хъб: Iomega iConnect

ок. 120 лв.

Производител

Iomega

Дебютът на iConnect стана по време на изложението CES 2010 и честно казано, Iomega едва ли можеше да избере по-неподходящ момент за анонс на новия си мрежов мини-хъб. Най-голямото в света изложение на потребителска електроника не е място, където подобни относително дребни устройства могат да получат пълното внимание, което реално заслужават. Най-важното е да не се заблуждавате, че буквичката i в началото на името може да има нещо общо с гамата продукти на Apple. По същество iConnect представлява пълен с портове мини-хъб, чиято задача е да стои до вашия рутер и да свързва различните ви устройства към мрежата.

Оборудван с четири USB 2.0 порта, вход за LAN кабел и 802.11 b/g/n/ WiFi модул, iConnect е естествен пристан за външни хард дискове, големи USB флашове и USB-базирани принтери по техния път към свързването в една мрежа. Наличието на четири USB порта е чудесно, но разположението им е малко неудобно. Три от тях са поставени отпред, а четвъртият е отзад, което значи, че независимо как въртите iConnect, винаги отнякъде ще стърчи кабел, при положение че ползвате всички портове. Много по-практично щеше да бъде, ако всички портове бяха събрани на единия панел на устройството.

Отваряйки кутията на iConnect, правим това с ясното съзнание, че от това малко устройства всъщност се иска доста. За да бъде препоръчано, то трябва пълноценно да се справи с поне един USB принтер, на който да може да се принтира от различни компютри (при това както РС, така и Мас) и да приюти няколко сериозни външни диска като WD My Book, чието съдържание да се обменя през мрежата. Освен това е добре връзката да е бърза и стабилна.

С всичко това наум, инсталацията на iConnect е изключително лесна. Просто свързвате устройството с вашия WLAN рутер чрез етернет порта, включвате с USB двата външни хард диска и принтера за тест и накрая слагате инсталационното CD. Следвайте инструкциите на инсталационната програма и след пет минути iConnect вече е онлайн, а съдържанието на двата диска – достъпно. Уеб базираният портал е доста опростен, но иначе функционален и лесно може да зададете настройките по сигурността, споделянето и даунлоудването. Наистина прави добро впечатление колко бързо иконките на двата диска се появяват направо съответно в My Computer (Windows 7) и Finder (OS X) без нуждата от никакви допълнителни мрежови настройки.

Самият iConnеct няма собствен WiFi, така че трябва да използвате 802.11n на вашия рутер за трансфер на файлове и тест на връзката. Въпреки, че определено е по-бавна отколкото пренос през USB 2.0, скоростта не е чак толкова лоша. Даунлоуд и ъплоуд скоростите при безжична връзка се движат между 2.3 MB/s и 3.4 MB/s, докато при етернет връзка достигат до 8 MB/s. Имайте предвид, че този вариант определено няма да се хареса на хора, които искат да осъществят бърз трансфер на 10-гигабайтови файлове, а е насочен към обикновения потребител, работещ най-вече със снимки, музика и текстови документи.

Продължавайки към безжичното принтиране, Windows 7 разпознава току що свързания DeskJet  без проблем, а същото се отнася и до OS X 10.5.8, която веднага го улавя чрез Bonjour. Разбира се, намирането на подходящ драйвер за принтера е съвсем друг проблем, но това не е вина на Iomega. Казано накратко, принтирането е бързо и лесно и въпреки, че елиминирането на досадния кабел на принтера може да е малка победа, тя със сигурност облекчава живота в дома или офиса.

А на цена от около 120 лв. тя наистина си заслужава. Инсталацията и пускането в употреба на iConnect не може да бъде по-лесно, а съвместимостта както с PC, така и с Mac е висока. Евентуален проблем възниква, ако в рамките на една и съща мрежова конфигурация имате компютри и от двата типа, тъй като тогава поради някаква причина мини-хъбът не винаги успява да приеме заявки и от двата вида машини. За да сте напълно спокойни в случай, че имате РС и Мас, може би е добра идея да потърсите алтернатива. Ако работите само с един вид компютри обаче, Iomega iConnect може да направи живота ви поне малко по-лесен.