Twitter по света в карти

Популярната социална мрежа twitter стана източник на няколко много интересни графики, показващи как потребителите в различните краища на света комуникират помежду си.

Оказва се, че въпреки своята универсалност, английският език далеч не е единственият, който се използва от потребителите на twitter. Двама софтуерни инженери са се заели да изготвят карти, изобразяващи честотата на пускане на съобщения в мрежата и езиците, на които се пишат те.

Майк МакКендълс извлича отворения код на Compact Language Detector – софтуер към браузера Chrome, който обикновено се използва за превод на чужди страници – а неговият колега Ерик Фишър прилага програмата към twitter, за да видим езиковата карта на социалната мрежа.

Оказва се, че най-много фенове twitter има в Нидерландия, където 22 процента от населението редовно ползват кратките съобщения. По-нататък мрежата се радва на популярност в Бразилия и Венецуела (по 21 процента) и Индонезия (19 процента).

Самата карта пък показва местните езици, на които се пишат съобщенията в twitter. На пръв поглед тя прилича на онези сателитни карти, които показват Земята през нощта, но вместо силата на електроенергията, тук виждаме силата на писаното слово.