Първи поглед: Nokia Gem

Не е тайна, че от някогашен лидер на пазара на мобилни телефони днес Nokia изпитва сериозни затруднения. Притискана от чудесата на Apple и нарастващата популярност Android, финландската компания се нуждае от нещо наистина уникално, за да си върне бъдещия пазар.

И в лицето на Gem може да разполага точно с това.

За да отбележи 25-тата си годишнина, Nokia Research Center обяви новия си прототип на мобилен телефон, наречен Nokia Gem. В основата на уникалния дизайн е залегнала концепцията, че един дисплей, колкото и да е голям и красив, вече не е достатъчен. Вместо това целият апарат може да бъде тъчскрийн, което разкрива хиляди вълнуващи възможности.

Наречен Gem (скъпоценен камък), именно защото скъпоценните камъни имат няколко еднакво ценни страни, предния, задния и страничния корпус на смартфона представляват един цялостен интерактивен дисплей, който се променя според функцията, която ползвате в момента.

Така например, ако използвате приложение за навигация, може да прегледате набързо картата на предния дисплей, а след това на другия да увеличите мащаба, за да видите къде точно се намирате в момента. Друг вариант е да направите снимка с камерата, след което използвайки единствено жестове да “облечете” целия телефон с нея като един огромен тапет.

Тъй като никъде по корпуса на Gem няма физически бутони, работата с телефона става само с жестове, които системата разтълкува. Ако искате да активирате въпросната камера например, трябва само да изрисувате кръгче с пръст. Работата с иконките става като ги провлачите с пръст, а виртуални бутони могат да се появят на всяко едно място от телефона.

Според Nokia подобен телефон-дисплей позволява на потребителите да бъдат истински движещи се реклами. Какво ще кажете например, ако изобразите на задния дисплей логото на вашия мобилен оператор като срещ това получавате отстъпка в месечната си сметка?

Изключително впечатляващ е начина, по който потребителите на Gem обменят информация помежду си. И в момента съществуват атрактивни приложения като Bump, но дизайнерите на новия телефон си представят как може просто да съберете всички необходими файлове като в чашка, след което буквално да ги прелеете в телефона на вашия приятел.

Работата по Gem се извършва от екип на Nokia, воден от старши дизайнерът Яарко Саунамаки. Той и хората му са убедени, че това, което правят е напълно приложимо и показва желанието на финландската компания отново да се включи в комуникационния елит. “Засега това е нешлифован спъкоценен камък, но нашето желание е да го направим част от елита”, казва дизайнерът.

Да, Nokia Gem все още е концепция, но никога нов прототип не е изглеждал толкова вълнуващо.