Google, Android и Apple: война по всички фронтове

Не едан и две компании, предлагащи устройства, базирани на Аndroid се оказаха на прицела на съдебни дела от страна на конкуренцията, но в рязка демонстрация на сила Google обяви, че е готов да подкрепи всеки един от партньорите си.

“Вече уверих нашите партньори и приятели, включително и тези в Тайван, че ще ги поддържаме в тяхната борба”, изтъкна изпълнителният директор на Google Ерик Шмид по време на посещение в островната страна. “Ще ви дам един пример – и в момента подкрепяме HTC в неговия съдебен спор с Apple, защото считаме, че Apple не постъпва правилно”.

Проблемите на HTC започнаха още миналата година, когато производителят на iPhone заведе дело срещу тайванската компания, в което я обвинява в нарушение на цели 20 патента.

“От една страна можем просто да стоим безучастни и да гледаме как конкурентите ни крадат нашите патентовани изобретения. От друга страна обаче можем да направим нещо по този въпрос”, категоричен бе тогава Стийв Джобс, който отбеляза, че конкурентите трябва да разработват своя технология, а не да крада чужда.

В отговор HTC на свой ред заведе няколко дела срещу Apple, обвинявайки калифорнийския гигант, че е ползвал без разрешение патенти, чиито държател е бил именно HTC.

Първоначално Google избягваше да се намесва в подобни спорове, защото шефовете му се страхуваха да не се изправят в директен спор с Apple. Ситуацията обаче се промени, след като Google закупи Motorola Mobility за 12.5 милиарда долара. Основната цел на сделката бе да се осигури защита на важни патенти за Android.

HTC обаче далеч не е единствената компания, която има проблеми с Apple. Гигантът от Купертино в момента съди още Motorola Mobility и Samsung за нарушения на патенти. На свой ред Apple също не остава и без съюзници – Microsoft съди Barnes&Noble, а Oracle спори лично с Google, твърдейки че Android нарушава няколко свързани с Java патента.

Какво тогава ще предложи Google на своите партньори в тежката съдебна битка? Според Ерик Шмид компанията е готова да съдейства с информация, умения и патенти, за да подкрепи другите компании. Въпреки това Шмид не може да очаква, че Apple ще се откаже тихомълком от битката. Приживе Стийв Джобс открито заяви, че е готов да води истинска война, за да спре Android и предвид влиянието на покойния съосновател на Apple в компанията, не е никак изключено сегашното ръководство да изповядва същата стратегия.

“Ще се боря до последния си дъх и до последния цент от 40-те милиарда, които Apple има, за да поправя тази грешка”, казва Джобс на своя биограф Уолтър Айзъксън. “Ще унищожа Android, защото това е един откраднат продукт!”