Foxconn ще строи собствен парк за роботи

Тайванският гигант Foxconn, известен най-вече като производителят на iPhone, възнамерява да построи гигантски парк за роботи, чиято крайна цел е да заменят част от човешкия персонал на компанията.

Председателят на Foxconn Обяви, че компанията смята да започне работа по “интелигентно роботно царство” в гигантски комплекс в Central Taiwan Science Park. Засега не се очаква практическата работа да стартира по-рано от 2013 г., но по предварителни оценки изграждането на комплекса ще глътне около 4 милиарда долара и ще осигури работа на около 2000 души.

Иронията обаче е, че крайната цел на Foxconn е да замени известна част от собствения си персонал с около един милион нови робота, които трябва да компенсират растящите трудови разходи. Роботите ще бъдат натоварени със задачи като сглобяване, заваряване и боядисване на произвежданата от компанията техника.

“Foxconn планира да навлезе в бизнеса по създаване на роботи чрез широка гама гъвкави, евтини и лесни за обучение роботи, които могат да работят на поточната линия”, се казва в изявлението на компанията.