Windows 8 е очакван от много компании

Премиерата на Windows 8 няма да стане преди края на следващата година, но ново проучване показва, че много компании вече са взели твърдо решение да ъпгрейднат своите компютри до последната версия на операционната система.

Цели 52 процента от запитаните в проучването на InformationWeek са категорични, че ще инсталират Windows 8. От тях 5 процента са готови да направят това веднага щом новата OS се появи на пазара, 13 процента са по-скоро склонни да сторят това в рамките на година от премиерата на софтуера, а е 19 процента – не по-късно от 2 години.

Едва 10 процента от анкетираните считат, че ъпгрейдът ще бъде направен едва когато възникне сериозна нужда за това. 24 процента твърдят, че в крайна сметка всичките компютри на тяхната компания ще работят под Windows 8, а 34 процента са готови да инсталират операционната система на минимум три четвърти от машините в офиса.

Любопитно е обаче, че известна част от ентусиазма сред потребителите се дължи на не друго, а на решението на Microsoft да спре поддръжката на Windows XP – това са посочили като причина за ъпгрейд 36 процента от анкетираните.

Проучването на InformationWeek е проведено сред 973 IT служители в различни американски компании.