Ubuntu се готви за скок в пазара на таблети

Canonical е готова да предложи версия на своята операционна система Ubuntu, която да е подходяща за набиращите скорост таблети, твърди основателят на компанията Марк Шатълуърт.

Южноафриканският бизнесмен смята, че дистрибуцията на Linux вече е готова да направи официална крачка към мобилните платформи.

“За нас е важно да предложим нещо на нашите фенове и потребители, които ползват такива платформи”, обяснява Шатълуърт. “Ето защо ние сме готови да приемем предизвикателството да направим Ubuntu подходяща за таблети и смартфони”.

Въпреки това скорошно преминаване на Ubuntu към новия пазар не може да се очаква. Canonical най-напред има за задача да направи новата 12.04 LTS версия за десктопи максимално стабилна и едва тогава ще се насочи към непознатата територия. По всяка вероятност Ubuntu за таблети и смартфони няма да се появи преди втората половина на 2012 г.

“Светът на мобилните устройства е много конкурентен и много динамичен”, смята Шатълуърт, “и макар че Android и iOS го доминират, напълно възможно е да се появят други елементи, които да се окажат достатъчно силни за постоянно присъствие на пазара – Windows и Ubuntu са именно такива системи!”