Смартфон: Samsung Galaxy Note

Спомняте ли си екрана на първия ви мобилен телефон? Доста вероятно е той да е бил толкова груб и малък, че не е в състояние да изпише дори пълен телефонен номер, да не говорим за цяло текстово съобщение. А първия ви смартфон? Отварянето дори на пригодените за мобилни устройства WAP страници е истинска мъка.

За щастие тези времена вече са отдавна отминали, а новото поколение смартфони се отличава с красиви и големи екрани, способни да побират дузина редове информация. Но ако въпреки това не сте удовлетворени от дисплея си и искате нещо, което да е още по-голямо, за вас е новият Samsung GT-N7000 Galaxy Note.

Той е отговорът на вашите мечти за голям размер и изобразяване на цели интернет страници без никакво мащабиране. Със страхотния си HD Super AMOLED 5.3-инчов екран той е по-близо по размери до най-малките таблети, отколкото до стандартния смартфон. Резолюцията, с която дисплеят работи е 1280х800 пиксела – също истински подвиг, предвид че до неотдавна тя бе постижима само на 15-инчов лаптоп, а сега спокойно може да я пъхнете в джоба си. Екранът е невероятно ярък и жив, при все, че по гъстота на пикселите не може да се сравнява с iPhone 4S или дори собствения Samsung Galaxy Nexus.

Всъщност аналогията с таблет не беше никак случайна, защото Galaxy Note може да се превърне в удачен заместител на новите преносими компютри. Той дори е снабден с отделен стилус, с чиято помощ може да пишете или рисувате по екрана сясаш ползвате таблет. Всъщност Samsung предпочита да замени думата “стилус” с по-елегантното S Pen и като се има предвид функционалността на малката показалка това може би е оправдано. Особено интересна е функцията за правене на незабавни скрийншотове, което става като чукнете екрана и задържите за секунда. Това на свой ред отваря редактора за картинки, където имате доста възможности за обработка на образа. Веднъж съхранен, той може веднага да бъде качен в социални мрежи, изпратен като имейл или записан на телефона.

Ако сте имали късмет да ползвате Samsung Galaxy S II, то до голяма степен ще се чувствате като у дома и с Galaxy Note. Дизайнът като цяло е подобен, като само теглото (178 грама) и размерите (146х83х9.65) този път са доста по-големи. Galaxy Note върви под Android Gingerbread с Touchwiz. Смартфонът е снабден с две камери: 8-мегапикселна камера с LED светкавица отзад и 2-метапикселна отпред. Galaxy Note може да изглежда нестандартно, но снимането с него е доста удобно. Освен това може да прибегнете до записването на видео клипове, които благодарение на отличиня екран са във Full HD резолюция (1080р). Поддържат се MPEG-4, H.263 и H.264 кодеци.

За да съхранявате файлове и мултимедия са предвидени 16 GB вътрешна памет, която чрез SD карта може да се увеличи с още до 32GB. За трансфер на файлове се използва Bluetooth 3.0+HS и задължителния безжичен интернет WiFi 802.11a.b.g.n.

Samsung Galaxy Note е една от тези джажди, които или веднага ще заобичате, или силно ще намразите. Самите му размери могат да се превърнат в проблем за хора с по-малки длани или такива, които просто не обичат джобовете им да са прекалено тежки. Няма съмнение, че в лицето на Galaxy Note Samsung успя да създаде един от най-големите смартфони в света, като в същото време го оборудва с много добър дисплей. Характеристиките на модела позволяват успешно да замести както таблет, така и друг телефон, но предвид обемистия му вид предварителен поглед и тест е задължителен.