iPad 3 ще затрудни производителите с дисплея си

По всяка вероятност следващото поколение таблети iPad ще разполага с Retina Display, какъвто имат iPhone 4 и 4S. Съвсем възможно е обаче постигането на такава гъстота на 10-инчов дисплей и произвеждането на милиони бройки от него да бъде сериозен проблем.

iPad 3 се очаква в началото на следващата година и както обикновени целите на Apple са високи. Компанията иска да го оборудва със своя Retina Display, чиято гъстотата е толкова висока, че човешкото око не е в състояние да различи отделните пиксели. За iPhone 4S това означава резолюция от 960х640 на 3.5-инчов дисплей, което прави 326 пиксела на инч. Държан на около 25 сантиметра от окото, това е максимумът образи, които човешката ретина може да различи, твърди Apple.

Тази гъстота наистина е впечатляваща, но нещата могат да бъдат доста по-трудни при iPad 3 заради многократно по-големия му екран.

По предварителна информация максималната резолюция, които производителите на iPad екрани като Samsung и LG Display могат да реализират е 2048х1536 или 264 пиксела на инч – все още далеч от онези 326 пиксела на инч, които характеризират Retina Display.

“Въпросът не е дали може да се направи такъв дисплей по принцип”, твърди анонимен източник, близък до производствения процес. “Това, разбира се, е възможно. Но предизвикателството е да се създадат много бройки. А това вече би било възможно само със огромен технологичен скок от страна на Apple”.

Ако производителите все пак не успеят да реализират идеята за Retina Display на iPad 3, компромисният вариант е екран с резолюция 1600х1200 и завишена яркост.