Док станция: Sony RDP-M15iP

В момента пазарът е пренаситен с аксесоари за Apple устройства. Ако разполагате с някой по-стар iPhone, шансът да откриете съвместими с него док станции, кутии и говорители, е огромен. Същото обаче не важи за тригодишните телефони като HTC Treo Pro.

Въпреки изобилието от Apple аксесоари, RDP-M15iP на Sony успява да изпъкне. Може да е малко по-голям от обикновеното (32 см широчина), но за сметка на това разполага с мощна батерия, чрез която ще се наслаждавате по-дълго на любимата си музика – поне 6 часа.

Док станцията разполага с два 2-инчови говорителя. Тя може да бъде побрана с лекота в малка чантичка, което я прави идеална за онези от вас, които искат да слушат песни на плажа, в планината – на практика навсякъде.

Мрежата пред говорителите е от метал, докато останалата част от джаджата е пластмаса. Тя обаче е достатъчно здрава, че да може да издържи на някой и друг по-силен удар.

Откриваме и AC сокет за зареждане на батерията или в случай, че искате да използвате RDP-M15iP в домашни условия. Единственият наличен порт пък е 3.5 мм – чрез него обаче може да включите който и да е смартфон през изход за слушалки или дори да минете съвсем ретро с някой дискмен.

В пакета е включено и простичко дистанционно, посредством което навигирате в музикалната библиотека на iPod или iPhone с лекота, сменяте песните, увеличавате звука и т.н. Върху самата докстанция пък има бутони за включване и изключване, плей/пауза, контрол над звука, както и възможност за превключване между трите основни звукови настройки – „нормално”, „екстра басово”, „екстра требъл”.

Ако искате да гледате филми, а не да слушате музика, може да завъртите док станцията така, че iPhone-ът да застане в хоризонтална позиция, което е доста удобна екстра (по този начин може да я използвате като будилник).

Говорителите вадят приличен стерео звук. Но като всяка мобилна джаджа и те започват да поддават, когато усилвате твърде много. Това може да бъде компенсирано донякъде от трите музикални настройки, за които вече стана дума.

За разлика от други подобни продукти като JBL OnBeat, док станцията на Sony обаче не поддържа high-end fidelity. Характеристика, която придава допълнителна детайлност и дълбочина на звука при по-ниските тонове.

В крайна сметка – ако се нуждаете от домашна док станция и нищо повече, по-добре се ориентирайте към друг продукт. Например безжичната Roth Charlie 2.0 или Klipsch iGroove. Тази на Sony обаче ви гарантира по-дълги часове с вашата музика най-вече на голямата и издръжлива батерия. Разбира се, това удоволствие идва за сметка на качеството на звука, което определено можеше да бъде и по-добро.