Facebook на съд заради лични данни

Офисът на Facebook в Ирландия подлежи на разследване, а компанията е заплашена от глоба в размер на 100 000 евро заради запазването на лични данни, които са били изтрити от потребителите.

Сагата започнала през месец юни, когато 24-годишният студент по право от Австрия Макс Шремс поискал от Facebook копие от всичките си лични данни, съхранявани в мрежата. Компанията надлежно му изплатила диск с информацията, включващ всички чат съобщения, харесани материали и добавени и премахнати приятели.

Проблемът? Шремс всъщност бил изтрил част от тази информация, но Facebook очевидно я е задържал.

В резултат студентът поставил началото на инициатива, наречена “Европа срещу Facebook” и завел дело с 22 оплаквания срещу политиката на социалната мрежа. Сред тях имало такива за начина, по който компанията пази данните на потребителите, както и недоизпипаните разпоредби относно използването на мрежата от потребителите.

Инициативата дала първите си плодове, след като Комисията за защита на личните данни на Ирландия обявила процедура по одит на офиса на Facebook  в страната. Тя ще стартира преди Коледа, а ако компанията откаже да се съобрази с разпоредбите на институцията, я грози глоба от 100 000 евро.