Камера: Samsung W200

Водоустойчивите камери започват да се срещат все по-често на пазара. Особено онези, които са толкова мънички, че може да ги поберете в джоба си. Това прави и избора на подобен продукт с една идея по-труден поради огромното разнообразие, което цари. Най-новото предложение от страна на Samsung – W200 – не представлява главозамайващо революционен продукт, но все пак предлага няколко изненади, които го отличават от повечето водоустойчиви камери на пазара.

Въпреки че тежи едва 140 гр, камерата е истински титан. Тя е устойчива на удари (IPX8) – т.е. може да бъде изпусната поне от 2 метра височина и на прах (IP5X) – нито една прашинка, колкото и малка да е тя, няма да може да се вмъкне в корпуса на W200. Камерата работи безпроблемно и на 3 метра подводна дълбочина, макар и това нейно качество да не се подкрепя от конкретен международен стандарт.
За да постигне всичко това, W200 разполага със заключваща се вратичка, която предпазва отделението с мемори картата и mini HDMI порта. Друга пък крие USB плъг. Заключващите механизми не са особено интуитивни, но щифтчетата са изключително здрави, което от своя страна ви гарантира, че няма да ги отворите по погрешка.

За разлика от други водоустойчиви камери, тази разполага с реален USB плъг, а не най-обикновен сокет. Това означава, че няма да ви се налага да носите със себе си и кабел, за да я включите към компютъра, да редактирате снимките си и да ги качите в сайтове като Flickr, Facebook и т.н.

Това, с което W200 наистина изпъква, е нейният 1/3.2-инчов CMOS. Той не само, че е по-голям за бюджетна камера от този тип и предлага 5 мегапиксела, но и включва задно осветление (т.е. всеки пиксел получава допълнителна светлина – особено подходящо за правене на снимки на по-тъмни места). W200 разполага и със сензор за видео запис при резолюции 1920×1080 или 1280×720 при 25 кадъра в секунда, докато снимките могат да бъдат до 2720×2040.

Сред функциите на камерата откриваме подводен филтър, който компенсира обезцветяването, получаващо се при снимането в подводни условия.

В много отношения W200 прилича на поредната водо- и удараоустойчива камера на пазара. По отношение на технически характеристики обаче тя определено успява да изпъкне. Качеството на заснетото също е повече от прилично, което прави този продукт перфектният спътник за запаметяване на любимите ви моменти в екстремни условия.