iPod празнува вече 10 години на пазара

На 23 октомври 2011 г. Apple направи първата си голяма крачка към своето възраждане като пусна малка джаджа, способна да съхрани 1000 песни.

Солената цена – 399 долара – бързо се превърна в повод на злостни коментари, а мнозина наблюдатели вече цъкаха с език, предричайки провал за Стийв Джобс.

Вече покойният съосновател на Apple сякаш очакваше този скептицизъм, когато представи първия iPod на частно събитие в щабквартирата на компанията в Купертино, щата Калифорния. Тогава той запази анонса си за самия край на срещата, изваждайки новия плейър като фокусник, показващ избраната от публиката карта.

“Защо музика?”, запита символично Джобс аудиторията си. “Всички обичаме музиката. Винаги е хубаво, когато правиш нещо, което обичаш. Освен това музиката е част от живота на всеки. Тя винаги е била около нас и винаги ще бъде наоколо”.

Джобс беше прав. За първите два месеца от дебюта на iPod над 125 000 бройки се разпродадоха като топъл хляб. Интересът продължи и за четири години бяха продадени над 50 милиона портативни музикални плейъра.

В момента някои считат, че iPod ще бъде първият i-продукт, който Apple ще спре от производство. Досега компанията никога не е прекратявала един модел без да е готова да го замени с друг. Със сигурност ще дойде момент, в който iPod ще престане да съществува. Но дори тогава, когато хвърляме поглед към миналото, лесно ще можем да видим ролята, която плейърът изигра за състоянието, в което Apple се намира днес.