Работна станция: HP Z800

Онези, които по принцип смятат, че компютрите са скучни устройства, чието присъствие е оправдано единствено от необходимостта, едва ли ще променят мнението си, когато чуят понятието „работна станция“. В крайна сметка машините от този вид правят точно онова, което подсказва името им – те са нещо, което ползваш, за да свършиш някаква задача бързо и ефективно.

HP Z800 е точно такава машина, но освен че е издигнала в култ ефективността и производителността, тя изглежда доста стилно, което е нещо нетипично за повечето работни станции. Серията Z е нова платформа, базирана на архитектурата Nehalem на Intel, като Z800 стои на върха на йерархията, следвана съответно от Z600 и Z400. Няма съмнение, че HP Z800 е насочена към сериозните предприятия, които имат нужда от множество процесори и солидно количество памет за изчислителни действия. Такива могат да бъдат както компании, занимаващи се с аудио-визуални ефекти, така и научни учреждения, изчислителни институти, нефтени компании и др.

Безспорно е, че Z800 притежава нужната мощност, за да изпълни пълноценно изискванията на потенциалните си потребители, но това което отличава работната станция и се забелязва веднага е нейният дизайн. Той е дело изцяло на BMW DesignWorks USA и съчетава ефектни форми с доста ефективна структура, която позволява непрекъснатия приток на свеж въздух от предната към задната част на кутията, така че разположените вътре компоненти да имат допълнителен източник на охлаждане.

Върху кутията има и дръжка, с чиято помощ може да я местите лесно из офиса, а благодарение на крачетата, поставени под нея може да плъзгате HP Z800 по бюрото, ако е необходимо. Размерите на новия модел са почти идентични с този на xw9400 серията: 20.35х52х65х44х51 cm. – което значи, че ако притежавате един от тези модели, може да направите ъпгрейд, без това да налага необходимост от ново бюро или място за новата станция.

Очевидно е, че дизайнерите  не са искали да затрудняват излишно потребителя с капаци на предния корпус и директно дават достъп до оптичния диск – DVD записвачка с функция LightScribe. Ако само един диск не ви е достатъчен, под него са разположени още две 5.25-инчови шини, на които може да закрепите две допълнителни оптични устройства. Под оптиката в дясната част на корпуса са разположени няколко бутона и порта. Там е копчето за включване, което светва в синьо, както и мигащата жълта лампичка, индикираща, че твърдият диск работи. Под тях се намират три USB порта, изход за слушалки и микрофон и 6-пинов FireWire порт. Последният е все по-рядко срещан в стандартните кутии, но тук е изцяло на мястото си, предвид че сред потенциалните потребители на Z800 може да има доста хора, които се нуждаят от неговата функционалност.

Страничните корпуси изглеждат доста солидни и дават усещане за сигурност и надеждност. Хубавото е, че кутията може да се отвори много лесно и без употреба на никакви инструменти. Всички части и компоненти, които могат да бъдат отворени или сменени, са указани със зелен маркер, което улеснява допълнително работата в кутията. Това важи за твърдите дискове, оптичните дискове и дори вентилаторите.

Взет поотделно всеки от компонентите в кутията на Z800 изглежда впечатляващо, а заедно те образуват нещо страхотно. Особено внушително е захранването – с мощност 1100 W и енергиен рейтинг 88 пункта то не прилича на нищо, което може да сте виждали в стандартна настолна конфигурация. То е доста по-тънко и е разположено в горната част на кутията, така че за останалите компоненти има повече място, в което да циркулира въздуха. За да се улесни максимално диагностиката, към захранването има малък светлодиод, който пулсира, когато то работи.

На дъното ще откриете четири х16 PCI Express порта, два х8 и един 32-битов PCI порт. Сърцето на работната станция представлява два Intel Xeon 5560 процесора, които работят на 2.8 GHz и имат 8МВ кеш. Тези две технологични чудовища се охлаждат от два вентилатора, но за разлика от десктопите, тук RAM паметта също разполага със самостоятелен вентилатор. Това обаче е съвсем нормално, като се има предвид, че дъното Intel 5520 е изключително мощен компонент, който позволява поставянето на максимум 192 GB RAM.
В случая със Z800 тук са инсталирани 24GB, разпределени на шест плочки по 4GB с 1333MHz честота. Наличието на вентилатори, които да ги държат охладени е изключително важно за машина, при която стабилността е дори по-важна от производителността. Нагорещеният въздух се изхвърля нагоре от вентилаторите, а оттам бива засмукан от двата вентилатора в дъното на кутията, за да излезе навън. НР твърди, че Z800 е създадена, за да работи пълноценно и в екстремни условия и нямаме причина да се усъмним в това. Наличието на толкова много вентилатори не предполага станцията да е тиха, но благодарение на солидния дизайн на кутията и ефективното разположение на компонентите шумът е минимализиран и позволява да работите на спокойствие.

Единствената особеност на HP Z800 е липсата на добра видео карта. Тя трябва да бъде инсталирана допълнително, така че трябва да предвидите и този разход. Същото се отнася и за звуковата карта, защото ако възнамерявате да ползвате станцията за аудио и видео редактиране, със сигурност ще се наложи да вземете допълнителна такава.

Независимо от това работната станция е изключително бърза, което е напълно очаквано предвид инсталирания хардуер. HP Z800 е едновременно компактна и внушителна, мощна и тиха, а самата сила на Nehalem чиповете дава така желаната сигурност и производителност в предприятия и бизнеси, където това е най-търсеният фактор.