nVidia ще прави нов суперкомпютър

Компанията nVidia ще си партнира с Oak Ridge National Laboratory в създаването на нов суперкомпютър, наречен Titan. Когато бъде завършен, той ще съдържа над 18 000 видео карти на известния производител на графични ускорители.

Ако Titan постигне предвижданите цели, той ще има производителност, надминаваща тази на най-мощния в момента суперкомпютър – компютъра K в Япония.

Titan ще бъде построен на базата на съществуващия в момента суперкомпютър Jaguar, като към него бъдат добавени 960 Tesla M2090 графични ускорителя, ползващи архитектурата Fermi на nVidia.

По време на втората фаза, която се очаква да започне догодина, лабораторията ще добави 18 000 Tesla-базирани видео карти, които ще бъдат базирани на следващото поколение архитектура, наречено Kepler.

“Всички научни сфери могат да имат ползва от сериозното увеличаване на компютърната мощност, което отваря вратите за нови открития, които досега са били извън обсега ни”, казва Джеф Никълс, помощник лабораторен директор по компютърни науки и изчисления в лабораторията. “Тitan ще се използва за различни важни научни проекти, включително за разработването на по-добри биогорива, безопасна ядрена енергия и по-ефективна слънчева енергия”.