Виж кой говори – новият iPhone 4S

През 2007 г. Стив Джобс заяви пред света, че смартфоните на компанията му ще се контролират единствено и само чрез нашите пръсти.

Днес, четири години по-късно 4S – най-новият iPhone – започва да приема и гласови команди. Достатъчно е просто да задържим Home бутона на апарата, който излиза в САЩ на 14 октомври, за да извикаме своя личен асистент, известен повече като Siri. Той владее перфектно английски, френски и немски и дори отвръща на съответните езици – както в писмен, така и в говорим вид.

От направената демонстрация става ясно, че Siri отговаря безпроблемно на въпроси като „Какво е времето днес?”. Дори и да формулирате запитването си по малко по-свободен начин, като например „Да си взимам ли чадър?”, Siri пак ще реагира адекватно, след като потърси информация за прогнозата в района, в който се намирате в момента. „По всичко личи, че ще вали”, заявява личният асистент.

Откъде Siri черпи информация? От новинарски агенции, през метеорологични центрове до семантични търсачки като Wolfram Alpha. Асистентът е способен да открие ресторант, ако му споделите, че ви се хапва гръцка кухня в даден град, и дори ще предложи да ви резервира маса. Благодарение на Wolfram Alpha пък отговаря на въпроси от типа на „Колко долара са 45 евро?”. А ако му кажете, че искате да бъдете събудени в 7 сутринта, той ще нагласи алармата ви буквално за секунди. Дори може да напише имейл или SMS вместо вас, стига да му го продуктувате.

Siri стартира като проект, финансиран от прословутата DARPA (Агенцията за високоразвити отбранителни проекти на САЩ). Впоследствие компанията, която се заема с него – SRI International – е закупена от Apple през 2010 г.

Норман Винарски от SRI International заяви, че версията, която Apple представи, е много по-мощна от оригиналното приложение, разработено от неговата компания. „То не само, че се свързва с различни уеб услуги, но се обвързва и с календара и контактите ви, смузиката, въобще – с целия телефон. На практика Siri се озовава в сърцето на един мощен продукт, което само по себе си променя начина, по който потребителите взаимодействат с техните устройства”.

Това ли е бъдещето? Контролиране на всички наши джаджи с глас. Практиката показва, че Apple определено има навика да повежда крак. Направи го с тъчскрийна. Защо не и с гласовите команди?