Фотоапарат: Nikon 1 J1

Компанията Nikon представя революционна нова система цифрови фотоапарати – Nikon 1. В нея засега влизат два модела с името Nikon 1 J1 и Nikon 1 V1.С тях Nikon определено прави заявка за водеща позиция в този пазарен сегмент, тъй като и Nikon 1 J1, и Nikon 1 V1 са снабдени с последните достижения както на световната технологията, така и на фирмените “тайни” на самата компания.

Благодарение на многократно по-бързия си процесор в сравнение с повечето професионални апарати, серията Nikon 1 има има някои невиждани досега функции. Те важат и за двата модела, без значение на кой от тях ще се спрете. Сред тях е Motion Snapshot (Движещи се снимки), която улавя мимолетните мигове и ги възпроизвежда по начин, който прави снимката ви да изглежда като жива. Smart Photo Selector (Интелигентен селектор на снимки) пък прави 20 снимки с висока резолюция на висока скорост, като автоматично избира петте най-добри на базата на лицево изражение, композиция и фокус. След това показва най-добрия кадър на LCD дисплея с висока резолюция. За да бъдете максимално прецизни в запечатването на момента, апаратът ви предлага два варианти според това дали правите снимка или клип. При режим “Снимка” контролирате движението като заснемате с пълна резолюция при максимум 60 кадъра в секунда. От своя страна режим “Видео клип” позволява едновременно да заснемете Full HD клип с резолюция 1080р и 30 кадъра в секунда и да правите снимки с максимална резолюция без дори за секунда да спирате записа.  

Nikon 1 J1 е фотоапарат, чиито дизайн го прави подходящ за спътник в забързаното ежедневие, когато често пъти искате да направите кадър в движение. Снабден с всичко, от което имате нужда за това, , този напълно автоматизиран Nikon 1 съчетава най-доброто от минималистичния дизайн на фотоапаратите. Неговият изключително малък корпус се предлага в широка гама цветове, заедно с подходящи компактни обективи 1 NIKKOR и може да се похвали с вградена светкавица, която предоставя допълнителна светлина, когато ви е необходима.

Освен това апаратът има най-бързия автофокус в своя клас, което означава, че може да улови случващото се в момента, в който решите вие. Високоскоростното серийно снимане с 60 кадъра в секунда позволява да направите поредица от снимки, без да сваляте пръст от бутона за снимане – така правите снимки с професионално качество с висока 10-мегапикселова резолюция. Фотоапаратът е снабден с CMOS сензор с формат CX, който решава веднъж завинаги проблема с недостатъчната светилна.

Успоредно с появата на новата Nikon 1 серия компанията пусна и няколко интересни аксесоара за апаратите. Така може да оборудвате вашия Nikon 1 J1 с адаптер за F-байонет, който позволява използването на всички обективи за огледално-рефлексни фотоапарати NIKKOR с фотоапарат Nikon 1.

Наличните разцветки за Nikon 1 J1 са лъскаво бяло, матово черно, лъскаво червено, сребристо и дори нестандартното, но привлекателно розово.

Очакваната цена на дребно на Nikon 1 J1 в комплект с обектив 1 NIKKOR VR 10-30mm е 999 лева с ДДС. Той ще бъде в търговската мрежа около 20 октомври.