Windows 8 – какво да очакваме

 

Как точно ще изглежда Windows 8, когато бъде инсталиран на таблет, който дори не е с ARM процесор, а с по-стария x86? Microsoft най-накрая направи подробна демонстрация. И крайният резултат е впечатляващ.

Интерфейс

Тъч интерфейсът е меко казано фантастичен. Нещо повече – това е един от най-интуитивните, дори в някои отношения задминава този на Apple. От една страна, изглежда нов. Но от друга – след няколко минути работа свиквате с него и се чувствате като у дома си.

„Прелистване“ в лявата част на екрана ви позволява да преминавате от едно приложение на друго. Дори на таблет със стар процесор всичко изглежда изключително плавно. Докато прелиствате, други апликации се появяват като малки прозорчета, те могат да бъдат уголемени или пък да заредите две едно до друго.

Прелистване в дясната част отваря менюто Charms. Това са пет иконки, които ви позволяват да отивате бързо до стартовия екран, до опцията за споделяне на файлове, настройките, устройствата или секцията за търсене.

Прелистване в горната или долната част на екрана пък отваря менюта, свързани с активното в момента приложение.

Софтуерната клавиатура също е супербърза и реагира адекватно. Разбира се, на дали ще може да пишете с нея с такава скорост, каквато и на хардуерна. Но въпреки това е страхотна.

Накратко – това е един от най-добрите интерфейси, контролирани с жестове. Задръжте даден елемент от него с един пръст. След това с друг може да го движите по екрана. Гениално.

Операционната система

Лесна за навигация. Това до голяма степен обобщава новият Metro интерфейс, който е съобразен изцяло със съвременните мобилни устройства. В него си взаимодействате предимно с т.нар. Metro приложения. Когато заредите едно от тях, то поглъща целия екран. Всички home бутони изчезват. Всичко, което виждате на дисплея, е приложението. Особено подходящо за програми и игри, разчитащи на визуална презентация.

Всички Metro приложения се показват в един цялостен стартов екран. Когато го активирате, ще видите апликациите, подредени в свеобразна мрежа. С други думи – кажете сбогом на иконките, те са отживелица, твърдят от Microsoft.  Самата концепция е страхотна и особено под таблет функционира много добре. Може да организирате плочките в мрежата в групи както пожелаете. В рамките на индивидуалните приложения пък може да създавате нови плочки. Така например може да сложите smartage.bg в рамките на Internet Explorer 

Новата опция за търсене също функционира добре. Когато въведете вашето запитване, ще видите резултати както от локалните файлове, така и от интернет. Нещо повече – търсачката се рови и в самите приложения. Т.е. ако търсите песен, тя ще надникне и във вашия музикален плейър.

В крайна сметка

Разбира се, Windows 8 е все още бета и много от опциите не бяха достъпни в превюто. Дори в този си вид обаче тя е много по-добра от който и да е Android таблет, на който сме попадали до момента. Въпрос на време е да задмине изцяло и операционната система на Apple.