All-in-One принтер: Xerox Phaser 6121MFP/N

Мултифункционалните лазерни машини не са евтини. Phaser 6121MFP/N на Xerox обаче е една от най-достъпните, които може да откриете на пазара. Тя е предназначена за малки офис-компании и предлага принтиране, сканиране, копиране и дори факс в един монолитен продукт.

Самата машина има изключително скромни размери за продукт от този тип – 405 x 427 x 432 мм ((шир. x дълб. x вис.), което я прави подходяща за тесни пространства. Освен това тежи 19.2 кг, а видът и е приличен и модерен. 

За разлика от повечето конкурентни мултифункционални принтери, Phaser 6121MFP/N се настройва бързо и лесно най-вече благодарение на специалния софтуер на Xerox (работи както под Windows, така и под OS X), както и на предварително инсталираните тонер касети (черно-белите се подменят на всеки 2600 стр, докато цветните – на около 1500). Всички контроли са ясно и точно маркирани върху предния панел. Откриваме дори USB порт, чрез който можете бързо и лесно да прехвърляте сканираните изображения върху съответното USB устройство, вързано към Phaser 6121MFP/N. Уви, не може да принтирате файлове директно от него.

Въпреки компактните си размери, способностите на устройството не са за подценяване. Максималният размер на хартията, която приема, е А4. Може да го заредите с до 200 листа наведнъж. Освен това принтира до 20 стр/мин при черно-бял печат и 5 стр/мин при цветен. Що се отнася до резолюцията на принтиране – тя е предостатъчна – 1200 x 600 dpi. Тази за копиране пък е 600 x 600 dpi, докато на сканиране – до 4800 x 4800 dpi. Скоростта на копиране също е прилична – 5 черно-бели стр. са готови за 42 секунди, докато една цветна – за по-малко от минута.

Макар и на пръв поглед тези скорости да не ви се струват твърде големи, качеството на крайният продукт е наистина добро. Черно-белият текст е ясен и максимално изчистен – без следи от тонера. Цветните графики пък са наситени и ярки, а снимките – естествени. Дори текст върху изображение излиза добре.

Като цяло 6121MFP/N е добър лазерен мултифункционален принтер. Въпреки че неговият лазерен енджин не е най-доброто, което може да се намери на пазара (оттам и по-бавните скорости на принтиране), качеството на крайният продукт е задоволително. Освен това консумативите за него не са особено евтини, пък барабанът трябва да се подменя на всеки 20 хил. страници (ако принтирате черн-бяло) или на 10 хил. (за цветно). Дори с тези свои недостатъци обаче 6121MFP/N е отлично предложение за малки офис-компании най-вече заради достъпната си цена, компактните си размери и над-средното качество на крайния принтиран продкут.