Погрешно изписаните имейли – любима цел на кибер крадци

И най-малката грешка в изписването на имейлите може да се окаже фатална, а вашето писмо – да попадне в ръцете на кибер крадци, сочи изследване на Godai Group.

Не е тайна, че много от компаниите използват свои собствени имейл системи. Някои ползват един основен домейн. Много обаче създават и поддомейни за своите бизнес подразделения да речем. В този случай обикновено символът „точка” се използва, за да отдели думата на поддомейна.

Така например bank.com може да е основният домейн, докато us.bank.com – този за имейли между служители на компанията. Ако пощата бъде изписана погрешно (без точка, например usbank.com), имейлът ще бъде върнат до подателя. Ако обаче вече е наличен домейн-двойник, съобщението би могло да попадне в неподходящите ръце.

Godai Group доказва именно това. Те създават уеб домейн, изписани по най-често срещания погрешен начин, и само за 6 месеца получават 20 гигабайта информация. На практика това са над 120 хил. имейла, някои от които съдържат пароли и потребителски имена или друга важна информация, която би могла да бъде от интерес за кибер престъпниците. Така че следващият път внимавайте как изписвате адреса, до който сте решили да пишете.