Как да запазим личното си пространство в мрежата

Независимо дали сте студент, който прекарва все повече време онлайн в четене и търсене на материали за новата си курсова работа или служител, който ползва мрежата едновременно за служебни справки и глътка свеж въздух в работно време, личното пространство е проблематично, щом веднъж сте влезли онлайн. Дори без да го осъзнаваме, там непрекъснато излагаме и споделяме  информация от най-различен вид. Кои обаче са най-простите стъпки за обезпечаването на нашето виртуално уединение?

Поставете пароли на всичките си устройства

Всъщност софтуерната сигурност започва още с хардуера, който ползвате, за да влизате в интернет. Компютри, смартфони, лаптопи, таблети – на тях има огромно количество лични данни като снимки, а освен това те могат да пазят информация за пароли, логове и акаунти, които ползвате. Затова бъдете сигурни, че сте защитили самите устройства с надеждни пароли и ползвате функции за пръстови отпечатаци и разпознаване на лицеви черти, ако лаптопът ви ползва такива. Добрата парола е произволна смес от букви, цифри и символи. Не се опитвайте да я свързвате с нещо, което познавате, за да се подсещате; така може да подсетите и злосторниците. С други думи, преосмислете „1234” като комбинация.

Ползвайте приложения срещу кражба

Подобен софтуер може да геолокализира вашето устройство, както и да ви позволи да се логнете в него от разстояние. Кражбите на техника от обществени места или пък от университетския кампус са обичайно явление. Инсталирането на подобно приложение на вашия таблет или лаптоп може да се окаже решаващо за това дали ще го видите някога отново.
Ако сте iPhone потребител, може да ползвате Find my Phone апликацията, която проследява телефона ви в случай на загуба или кражба.

Прегледайте настройките на социалната си мрежа

Независимо дали ползвате Facebook, Google+ или някоя друга социална мрежа, панелът с настройките за сигурност едва ли е най-посещаваното място в нея. Имайте предвид, че информацията, която споделяте там може да бъде използвана по най-различни начини – от напълно злонамерени хора до институции, които предпочитат да се информират за бъдещите си служители. Изследване на Kaplan от 2010 г. показва, че 80 процента от университетите в Съединените щати преглеждат профилите на кандидат-студентите във Facebook. Друго проучване пък сочи, че цели 68 процента от тийнейджърите, ползващи социални мрежи са приемали покана за приятелство от човек, когото не познават.

Пазете онлайн репутацията си

Въпреки популярността си, социалните мрежи далеч не са единственият елемент от вашия онлайн профил. Блогове, форуми и лични уебсайтове също съдържат доказателства за това, което правите в мрежата. С малко усилие недоброжелателите биха могли лесно да сглобят различните парчета от мозайката, представляваща вашия онлайн живот, дори когато ползвате чужди имена и други акаунти. Преди да направите някакъв коментар или да качите снимка е добре да се запитате дали е ОК, ако това бъде видяно от вашите потенциални работодатели, от родителите и от близките ви. Веднъж качена е доста трудно, ако не и невъзможно да премахнете дадена информация от мрежата.

Не разкривайте вашето местоположение

Някои социални мрежи и смартфони ползват геолокализиращ софтуер, който отбелязва вашето моментно местоположение. За физическата ви безопасност може би е доста по-добре да не обявявате публично тази информация. Споделяйте я само с най-близките ви хора.

Пазарувайте онлайн, но бъдете предпазливи

Онлайн покупките са все по-популярни и мнозина използват различните сайтове, за да се сдобиват с най-различни неща. Удобно е, бързо е и някак по-предразполагащо, тъй като не се разделяш с пари в брой. Въпреки това трябва да внимавате, тъй като далеч не всички сайтове са достатъчно сигурни. Като минимум при всяка една транзакция трябва да дадете името си, физически адрес, телефон и номер на кредитна карта. Обръщайте внимание на сертификатите за сигурност на сайтовете. URL адресът на страницата, на която завършвате покупката си винаги трябва да започва с https, за да сте сигурни, че личната ви информация, която предавате при транзакцията е криптирана.

Не споделяйте пароли с приятели

Дори да се изкушавате, най-добре запазете всичката си лична информация само за вас. Не случайно тя се нарича и „персонална”. Да речем, че споделите с някого паролата ви за някой невинен сайт,. Тя обаче може да бъде близка до тази, която ползвате, за да защитите важни данни като онлайн плащания и т.н. Освен това следете внимателно съобщенията, които получавате – ако забележите информация за транзакции, които не сте извършили или за акаунт, който не сте регистрирали, значи нещо се случва с вашите лични данни.