Колко ток харчи Google

 

Google е първата голяма интернет-компания, която разкри колко точно електричество харчат нейните гигантски изчислителни центрове. На пръв поглед тази информация може и да ви се струва безполезна. Тя обаче ще помогне на изследователите и законодателите да разберат как масовото интернет потребление и облачните услуги влияят на глобалното потребление на енергия. 

Статистиката е налице

Google харчи постоянно по 260 милиона в целия свят. Потребление, еквивалентно на 200 хил. домакинства, колкото да речем има в Ричмънд, Вирджиния да речем. Според в. „Ню Йорк Таймс“ това е равнозначно на една четвърт от способностите на една атомна електроцентрала.

Джонатан Куми, професор от Стандфордския университет, е убеден, че по-голямата част от потреблението на електроенергия (220 от всичките 260 милиона) на Google е обвързано с нейните дата центрове. Доста ток се използва за охлаждането им. Разбира се, няма как да не отбележим, че някои от новите дата центрове на интернет гиганта са снабдени със специални охладителни системи, някои от които използват морската вода, за да намаляват температурата и за да пестят електричество. Като например този във Финландия. Това прави Google относително енергийно-ефективна компания. Тя притежава 3 процента от сървърите в глобален мащаб и същевременно харчи 1 процент от енергията на всички дата центрове в света.

А останалите интернет гиганти?

Вероятно компании като Amazon и Facebook са създали енергийно ефективни дата центрове, подобни на този на Google във Финландия. Според Куми дата центровете, които харчат най-много енергия, принадлежат на компании извън ИТ сектора, които не се интересуват от пестенето на електричество.

Този проблем може до голяма степен да се преодолее. Как? Вместо компаниите да използват свои собствени имейл системи, те биха могли да прибягнат до услугите на Gmail, който е 80 пъти по-енергийно ефективен. Според Google през 2011 г. 25 процента от енергията, която консумира, се генерира от възобновяеми източници (например вятър). Компанията се надява, че догодина ще увеличи тази цифра до 30 процента. 

Какво излиза в крайна сметка?

Брус Нордман, изследовател в националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ е убеден, че голяма част от ИТ-енергията се консумира от нашите домове и офиси, не от големите дата центрове, като тези на Google. Едно търсене в популярната търсачка консумира 0.3 ват/часа  ток. Дори и да се ровим по-малко в нея, това няма да спести кой знае колко енергия. „Вероятно ще спестите повече пари, ако включвате sleep режима на своя дисплей по-бързо“.

Очевидно не можем да хвърлим обвиненията към Google – средният потребител на услугите й консумира 180 вата/час на месец, което се равнява на 60-ватова крушка, която работи нонстоп три часа. Т.е. – погледнато по този начин, Google наистина не харчи кой знае колко много енергия. Ние сме тези, които трябва да променим нещо, ако утре искаме да живеем на една по-зелена планета.