5 технологии, които изпревариха времето си

Точният момент. Той може да направи следващия хит на пазара или да обрече създателите му на забвение и подигравки. Някои успяват, други – не. Следващите пет технологии имаха невероятен потенциал, но бяха изпреварили времето си. При това с доста. Обществото не беше узряло, за ад възприеме тенденции, които днес считаме за задължителни. И нищо чудно скоро да видим възраждане на някое от тези устройства и услуги под една или друга форма.

1.    ТВ услугата QUBE

Кабелната телевизия QUBE на Warner Bros. е кандидатът за нововъведение, изпреварило времето си най-много. Например, ако чуете, че става въпрос за „електронно проучване, което ще покаже дали хората, седейки пред телевизорите с у дома харесват най-новия филм или речта на президента“, вероятно ще си помислите за социални мрежи, ъпдейти в реално време и модерни медийни инструменти.

Всъщност точно това беше идеята зад QUBE – но в края на 70-те години!
Благодарение на патентовано дистанционно управление, QUBE предлагаше безпрецедентна за онези години интерактивност, включително електронни проучвания, споделяне на информация с други потребители и шоу програми, излъчващи музикално клипове по желание, които можеха да бъдат оценявани и коментирани от потребителите.

С 30 канала, 10 от които платени и други 10 интерактивни, услугата на Warner Bros. позволяваше общуване с телевизора по начин, който бе непознат тогава. И си остана такъв за още известно време. Целта на ТВ платформата бе много сходна с това, което правят днес социалните мрежи – „да създаде метод за по-бързо общуване и споделяне между потребителите, без значение къде се намират“.

За съжаление QUBE се оказа твърде скъпа, за да получи национално разпространение и бе спряна скоро след стартирането си.

2.    Polaroid Polavision

Изобретението, което Polaroid предложи през 1979 г. трябваше да се превърне в качествено нов начин, по който да съхранявате специалните моменти с приятели и роднини. Възможността да „запечатваш малки парченца от твоя живот“ и да ги гледаш като „ги пуснеш в кутия“ звучи като лого на модерна услуга за онлайн видео.

Въпреки това камерата Polavision за незабавни снимки не беше комерсиален успех и производството й бе прекратено само след година. Начинът, по който се правят снимки и клипове премина през сериозни трансформации през 80-те и 90-те години, за да стигне до днешната епоха на смартфони, джобни HD камери и YouTube. В крайна сметка, всички те използват именно визията на Polaroid за лесна и достъпна работа с кадрите.

3.    Sinclar C5

Когато обяви своето последно изобретение през 1985 г.  английският учен сър Клайв Синклеър бе критикуван и подиграван. Но в светлината на съвременните еко тенденции в автомобилостроението Синклеър бе попаднал на златна мина.

Действително Sinclair C5 имаше сериозни ограничения, но предлагаше всичко онова, което днес търсим в модерните автомобили. Основната част от енергията на колата идваше от слънчева батерия, а цената й бе под 1000 долара. Голяма част от технологията на С5 днес може да бъде открита в новите електромобили за градски условия.

Въпреки това Sinclair C5 нямаше успех, може би заради суровия английски климат или просто защото бе твърде напред с идеите си за свое собствено добро. От нея се продадоха по-малко от 13 000 бройки, а компанията фалира същата 1985 г.

4.    Apple Newton

Пуснат практически без никакво предизвестие, пословичният Apple Newton спокойно може да се разглежда като далечен прародител на днешните хитове iPhone и най-вече iPad.

Въпреки че бе доста скъп и относително обемист, тъчскрин PDA устройството постигна сериозна популярност сред ниша от Apple фенове и днес дори има култов статус.

Забелязахте ли думата „ниша“? Apple Newton бе точно такъв продукт, а компанията търсеше широка популярност, затова Стийв Джобс набързо приключи с новата платформа и хардуера, който го поддържаше през 1997 т.

А днес всички са луди по iPad….

5.    Sega Activator

Днес Kinect  може и да е хит за ХВОХ360, държащ рекорда на Гинес за най-бързо продаван хардуер, но сензорът всъщност не е нищо ново. Още през 1993 г. японската компания Sega представи новото си изобретение – Activator Full Body Controller за своята конзола Sega Genesis (известна извън САЩ като Mega Drive).

В основата на пластмасовия Activator стоеше излъчването на непрекъснат сноп от инфрачервени лъчи, които при взаимодействие с ръката на играча произвеждат действие в играта. По този начин хитови бойни игри като Mortal Kombat и Street Fighter се превърнаха в основни заглавия за новата система.

За съжаление на прогресивно мислещата Sega високата цена и липсата на достатъчно заглавия, които да го поддържат, превърнаха Activator Full Body Controller в отживелица… Поне докато Microsoft не откри отново топлата вода с Kinect.