Телефон: Samsung I9100 Galaxy S II

Коя е най-добрата  и значително по-евтина алтернатива на iPhone 4 на пазара? Дали това е I9100 Galaxy S II на Samsung? Има само един начин да разберем – като го тестваме!

Форм фактор 

Нека се абстрахираме от предшественика на настоящия продукт. Той просто бе най-обикновен телефон –особено на фона на двуядрените устройства, които заляха пазара.

Galaxy S II от своя страна е един от най-тънките Android смартфони, на които може да попаднете в днешно време – едва 8.5 мм. Съвсем мъничко по-тънък дори от iPhone на Apple (кликнете тук, за да видите техническите му характеристики). 

Страхотният 4.3-инчов Gorilla Glass дисплей пък държи пръстовите отпечатъци настрана, което прави работата с този продукт още по-приятна. Дори и под пряка слънчева светлина няма да имате проблем. Резолюцията на въпросния Super AMOLED Plus дисплей пък е 480 x 800 пиксела, което, разбира се, не може да се сравнява с Retina Display на iPhone, макар и цветовете на Galaxy S II да са значително по-ярки.

От двете на страни на Home клавиша откриваме два чувствителни на допир бутона (Back и Menu). Смартфонът разполага и с микро USB конектор за зареждане, USB 2.0 порт, MHL (Mobile High-Definition Link) поддръжка и 3.5 мм порт. Копчетата за увеличаване/намаляване на звука, както и за приближаване/отдалечаване са отдясно, докато Power бутона – отляво.

Интерфейс 

Samsung е включила в смартфона своя нов потребителски интерфейс TouchWiz UI 4.0 – работата с него принципно е добра. В сравнение със старите версии изглежда и значително по-добре. Сред новите възможности в него откриваме малка плъзгаща се лента в долната част на екрана, през който може да провлачвате която програма си пожелаете и да я поставяте на отделните екрани.

Когато трябва да напишете имейл или SMS съобщение пък може да използвате популярния напоследък интерфейс Swype. Чрез него вие на практика движите своя пръст върху виртуалната клавиатура и спирате върху буквите, които искате да подредите в последователността, която е необходима, за да се получите желаната дума. Звучи малко сложно, но веднъж щом свикнете, ще пишете своите кратки съобщения със скоростта на светлината.

В цялостно отношение работата със Samsung Galaxy S II протича изключително гладко. Това до голяма степен се дължи на Dual Core 1.2GHz ARM Cortex-A9 процесора, както и на операционната система Android Ginger bread (2.3.3). Отварянето на приложения, мултитаскинга, както и създаването и гледането на HD клипчета преминава без почти никакъв лаг.

Медия

Музикалният плейър на Samsung Galaxy S II е семпъл и лесен за употреба. Разполага с най-различни аудио ефекти, включително подобрение на баса, както и поддръжка на 5.1-канален звук.

Що се отнася до гледането на видео, S II поддържа почти всички популярни формати в най-различни резолюции, включително 1080p. Благодарение на брилянтния дисплей гледането на клипчета е истинско удоволствие. Нещо повече – S II разполага и със свой собствен видео редактор. Работата с него е доста лесна и ви позволява да редактирате клипчетата, които сте записали с камерата (1080p при 30 к/с) на телефона.

Свързаност

Galaxy S II е 3G телефон и като такъв поддържа HSDPA със скорости до 21 Mbps, както и HSUP до 5.76 Mbps. EDGE/GPRS също функционират добре, но вържете ли се към 3G мрежа, може да сте сигурни, че ще направите доста голям трафик за кратко време. Откриваме още и Bluetooth 3.0 + HS, USB-on-the-go, Wi-Fi и DLNA.

Липсата на предварително инсталиран GPS софтуер обаче разочарова. Обикновено Samsung предлага Route 66-базирано приложение. Всичките услуги на Google – от Maps до Navigation и Places са налични.

Батерия

1650 mAh се представя добре. С нея може да говорите 6 часа без прекъсване, което е доста впечатляващо за мобилно устройство от този тип. Същевременно може да изгледате цели два филма без да презареждате. Таск мениджърът е снабден и с режим за пестене на енергия, който допълнително оптимизира живота на батерията. На практика може да работите безпроблемно ден и половина, говорейки 2 часа, браузвайки малко и слушайки музика и гледайки клипчета от време на време.

Равносметка

Съпоставен с LG Optimus 2X, Galaxy S II определено изпъква. Що се отнася до iPhone 4 – това е първият по-сериозен смартфон, който би могъл да застраши пазарния му дял. Елегантен, лесен за употреба, бърз и функционален. Ако не сте фенове на Apple, това е идеалният смартфон за вас.