Лаптоп: Lenovo ThinkPad T420S

ThinkPad T420S на Lenovo е като сбъдната мечта на съвременния бизнес ориентиран потребител. С екран от 14.1 инча и тегло от малко над 2 килограма, лаптопът е доста лек и мобилен, като в същото време с достатъчно широк дисплей, способен да възпроизвежда красиви образи с висока резолюция, мощен процесор и пълна клавиатура. Комбинацията от 2.5 GHz Intel Core i5 процесор, Intel HD 3000 видео карта и 320 GB твърд диск дават нужната за всяка делова задача производителност. На PCMark Vantage теста ThinkPad T420S отбеляза сериозните 7169 точки, което е доста над 5584 точки, които са средното за този клас лаптопи.

От гарвановочерния си капак до хромираните ръбове и опростен, но елегантен корпус, отново издържан в черно, та чак до яркия червен тракбол в средата на клавиатурата, ThinkPad T420S е представител на традиционния ThinkPad стил. Потребителите и най-вече онези, които са имали досег с подобни модели и преди, със сигурност ще харесат изчистения дизайн, широкия тъчпад и бутоните за регулиране на звука и пускане на микрофона, разположени над клавиатурата.

С размери от 13.5х9.1х0.81 инча и вече споменатите 2 килограма тегло, ThinkPad T420S е значително по-тънък и лек от конкуренти като HP Elite Notebook 8460p (дебел 1.3 инча и тежък 3 килограма) и Dell Latitude E6420 (1.3 инча дебел и малко над 3 килограма). ThinkPad T420S е съвсем малко по-широк и висок от предишното поколение ThinkPad T410S, тъй като дизайнерите на Lenovo избраха да преминат от стария 16х10 стандарт на по-широк 16х9 екран.

Ако пътувате често и работите в движение, със сигурност ще ви допадне подсиленото с въглеродна стомана дъно на лаптопа. Освен това вътре има специална рамка, която предпазва компонентите му от повреждане дори при изпускане. Клавиатурата е създадена така, че ако имате нещастието да разлеете течност върху нея, тя много бързо се отича от двете дренажни дупчици в долната й част.

Що се отнася до клавиатурата, ThinkPad T420S използва същия класически и изчистен вид, който сме свикнали да виждаме в по-старите ThinkPad модели. Клавиатурата е с пълен комплект от бутони, включително отделни за пауза и скролване, както и по-големи Esс и Del копчета. Това безспорно е плюс, ако пишете доста, а самите клавиши издават характерен звук, така че винаги е лесно да определите дали сте натиснали някой бутон или не.

Лаптопът разполага с тъчпад с размери 3.2х2 инча, който е доста чувствителен и точен. Единствено мултитъч жестове като тези за зуумване с два пръста не се възпроизвеждат достатъчно добре. До тъчпада има два бутона, представляващи двете копчета на мишката.

Благодарение на двойната си охладителна система ThinkPad T420S се запазва относително стабилен, дори под натоварване. Тестове със стрийминг на видео за 15 минути показват, че нито тъчпада, нито клавиатурата, нито дори и подложката на лаптопа се нагряват прекомерно.

Дисплеят на ThinkPad T420S е с резолюция 1600х900 и диагонал на екрана 14.1 инча. Възпроизвежданите на него образи са доста добри и със сигурност превъзхождат мнозина от стандартните 1366х768 дисплеи, които виждаме в този клас. Причина за това е допълнителните вертикални пиксели от разликата между 769 и 900. Това, което куца, е яркостта, която при съотношение 200:1 за контраста не е особено добра. При ъгъл на гледане над 45 градуса е практически невъзможно да видите видео клип на екрана.

ThinkPad T420S разполага с различни опции за свързване, сред които VGA и Display Port, но липсва HDMI изход. За сметка на това бързият трансфер на данни е гарантиран благодарение на един USB 3.0 порт; налични са и още два, които са 2.0. Тези възможности се допълват от четец за карти, Ethernet порт и 3.5-инчов изход за слушалки.

ThinkPad T420S не е препоръчителен за хора, които прекарват повече време в мултимедийни забавления или се опитват да пренесат гейминг нуждите си на път. За сметка на това здравият както физически, така и като производителност лаптоп е изключително подходящ за потребители, които пътуват често и искат винаги да имат достъп до информацията, която им е нужна.