Рутер: D-Link DSR-1000N

Като компания, насочена най-вече към нуждите на малкия и среден бизнес, D-Link разполага с голямо разнообразие от мрежови продукти, но малко изненадващо досега не бе включила сред тях рутер, предназначен за малкия офис и отдалечения достъп. Тази „грешка“ вече е поправена благодарение на D-Link DSR-1000N, който представлява доста сериозно предложение за двубандов 802.11n WiFi рутер с 3G WAN свързаност и поддръжка до 70 IPSec VPN-а 20 SSL VPN-а.

D-Link DSR-1000N е създаден с цел да обслужва до 50 потребители в офис, който търси лесно и функционално решение за безжичен интернет и отдалечен достъп.

На външен вид рутерът е доста компактен и с изцяло метален корпус. Може да го поставите както на бюро, така и да го монтирате на рак благодарение на 19-инчовия рак адаптер, който е включен в комплекта. Всичките му портове са на предния панел, така че достъпът до тях да е максимално удобен. Сред тях са двойка Gigabit Ethernet WAN портове, четири Gigabit Ethernet LAN портове, два USB порта и RJ-45 сериен конзолен порт (трябва да знаете, че RS232 адаптер също е включен в комплекта).

Ръчната конфигурация на рутера като DHCP клиент за широколентово ISP е просто. Същото се отнася и до създаването на интернет връзка от интерфейса за уеб управление. За щастие има помощни програми за Wi Fi настройките, както и за създаването на IPSec VPN профили, които са предназначени за по-слабо технически грамотните потребители.

Това, което липсва обаче е помощник за настройките на втория WAN порт, който може да се настрои ръчно за втора жична интернет връзка. Принтери и твърди дискове също могат да се споделят чрез USB портовете, което може да се окаже добре дошло за някои особено малки офиси или дори за домашни условия.

VPN възможностите на D-Link DSR-1000N са добри, но за съжаление определено изискват сериозни технически познания за тяхната настройка. VPN помощникът наистина конфигурира основните IPSec профили, но като цяло Help секцията е пълна с тежки теоретични обяснения и описания без никакви практически примери. Освен това в пакета не влиза VPN клиентски софтуер, така че трябва да го имате предвид. Рутерът има вграден OpenVPN сървър и клиент, но отново се нуждаете от лиценз, за да използвате тази функция.

За щастие SSL VPN-ите са доста по-прости за настройване, като единственото, което трябва да направите е да активирате вградения сървър и да създадете списък от потребители, на които се гарантира достъп.

Wi Fi връзката използва система от виртуални точки за достъп (могат да бъдат създадени до 4 такива), заедно с профили за сигурност. Проблемът е, че има само едно двубандово радио, така че едновременното опериране на 2.4 GHz и 5 GHz не е възможно.

Като устройство от входно ниво за комбинация от безжичен и отдалечен достъп, D-Link DSR-1000N предлага доста функции, които го правят подходящ за малкия и средния бизнес, съчетани с достъпна цена. Трудностите при конфигурирането му не са пренебрежими, но с правилен подход той може да се превърне в ценна придобивка за офиса.