IBM прави суперкомпютър за борба с рака

IBM оповести за партньорство с 14 специализирали се в раковите терапии клиники и институти в САЩ, които ще ползват суперкомпютъра ѝ “Watson”. Така ще се ускорят ДНК анализите и ще се определи от какви грижи се нуждаят пациентите им, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Когато се прибягва до геномна медицина за лечение на рак, се взема проба от тумора, за да се дешифирира генетичният му код. Проблемът след това е да се извлече значимото от тези данни, като се определят важните мутации. Именно тук ни помага “Watson””,  заяви експертът Норман Шарплес от университета на Северна Каролина.

На медиците са нужни седмици, за да изследват всяка мутация и да прегледат научната литература по този въпрос, докато “Watson” може да стигне до заключения за няколко минути, увериха от IBM.

Компанията лансира суперкомпютъра преди малко повече от година чрез програма, която първоначално включваше Нюйоркския геномен център и бе посветена на особена форма на рак на мозъка. Участващите сега в програмата институти са много повече.