Хомеопатията не е по-ефективна от пласибо медикаментите

Мащабно ново проучване, проведено в Австралия, е установило, че хомеопатията не е по-ефективна в лекуването на болести и заболявания, отколкото пласибо медикаментите, съобщава Science Alert.

В проведеното от Австралийския национален съвет за здравеопазване и медицина проучване са били изследвани над 1800 страници с тестове от ефектите на различни алтернативни лекарства, натрупани в последните 2 десетилетия.

От тях, екипът открил, че само 225 имат някакво значение и могат да се използват, тъй като при всички останали липсва реална научна тежест.

Виж още:

Били изследвани 20 основни заболявания – от екзема до бронхит и пристрастеност към наркотици – като различните проучвания за приложението на хомеопатичните продукти за тяхното лечение били оценявани с цифрите от 1 до 4. Оценка 1 означава “много силен ефект”, а 4 – “много слаб”.

“Не бяха установени надеждни доказателства от изследването на хомеопатията, че тя е ефикасна за лечение на широк набор от здравни проблеми. За някои от заболявания дори бе открито, че хомеопатията не е по-ефективна от пласибо веществата”, се казва в заключението на учените.

Докладът предупреждава още, че хомеопатията не бива да се използва при лечение на сериозни и хронични заболявания, тъй като това може да изложи пациентите на голям риск, както и да влоши състоянието им.

“Разбирам, че някои хора ще видят в това конспирация срещу хомеопатията, но се надявам, че докладът ще накара мнозина да преосмислят продажбите и използването на хомеопатични субстанции”, казва Пол Глазиу от университета “Бонд” в Куийнсланд, който е сред участниците в проучването.