НОИ създава приложение за обмен по Регламент 883/2004

Националният осигурителен институт (НОИ) разработи собствено приложение за прилагане на Регламент 883/2004, за координация на системите за социална сигурност, който има за цел да гарантира, че прилагането на различните национални законодателства не засяга правото на свободно движение в страните от ЕС.

Пилотният проект, създава перспективи за НОИ да понижи бъдещите си разходи чрез виртуализация, по-бърза обработка на документите, оптимизация на бизнес процесите, включително намаляване на дублиращите се дейности, оптимизиране на контрола на личните данни и подобряване на процедурите за сигурност. Проектът се реализира в съответствие с регламентите на ЕС.

Член 78 от Регламент 883/2004 задължава страните членки да използват нови технологии за обмена, достъпа и обработката на данни в областта на социалното осигуряване. В тази връзка Европейската Комисия развива електронни услуги за обработка на данни, известни като Система за електронен обмен на данни за социална сигурност (EESSI). Всяка държава в ЕС е отговорна за управлението й на национално равнище и за автоматичния обмен на структурираните електронни документи (СЕД) съобразно спецификата на отделните компетентни национални институции. НОИ трябва да обработва приблизително 150 СЕД за плащания на пенсии и обезщетения, както и за възстановяване на разходи между институциите, което създава сериозни предизвикателства за информационната му система и адаптирането й към изискванията на ЕК.

НОИ реализира проекта с европейска субсидия за създаването на прототип на собствено приложение. То ще се използва като платформа за оперативно тестване в очакване на прилагането на общата европейска система за електронен обмен на данни за социална сигурност (EESSI). Проектът включва проектирането на вътрешна институционална EESSI система и използване на уеб-базиран портал.