Intel напредва в мобилния сегмент

Президентът на Intel Corporation Рене Джеймс представи днес подробности за разрастващото се портфолио на компанията от изчислителни и комуникационни активи за от най-малките устройства, до най-сложните мобилни мрежи. Продуктовото портфолио е проектирано, за да се конкурира в днешната мобилна екосистема и да оформи следващата ера в компютърните технологии, Интернет на нещата (Internet of Things (IoT)). 

По време на пресконференция на Intel, Рене Джеймс представи два процесора Intel Atom, LTE-Advanced комуникационна платформа, и обяви многогодишни споразумения с Lenovo, ASUS и Foxconn за разширяване на наличността на Intel-базирани мобилни устройства. С бума на мобилните и свързаните устройства в Интернет на нещата (IoT), тя също подчерта как Intel преконструира мрежовата инфраструктура, за намаляване на разходите и за улесняване на доставчиците на услуги да предоставят подобрени изживявания и нови услуги за потребителите чрез извличане на бизнес стойност от огромни количества от данни. 

Нови процесори Intel Atom и LTE-Advanced комуникационна платформа 

Intel пусна 2.13GHz Intel Atom processor Z3480 (“Merrifield”), който предлага идеалната комбинация от бърза, интелигентна производителност и дълъг живот на батерията за Android смартфони и таблети. 64-bit ready системата-върху-чип (SoC) предоставя най-добрата в своя клас изчислителна производителност за масовия и производителния сегменти, и значително изпреварва по производителност конкуренцията при приложения с висока изчислителна интензивност, уеб приложения и лека производителност при редактиране на медийни файлове.1 Merrifield предоставя също и най-добрата в своя клас продължителност на живота на батерията.2 

Базиран на 22nm Silvermont микроархитектура на Intel, новият процесор също има PowerVR* Series 6 Graphics IP ядро от Imagination Technologies и е проектиран за просто комбиниране с платформата Intel XMM 7160 LTE. Merrifield е първата Intel Atom система върху чип – SoC, която има новото решение Intel® Integrated Sensor Solution, което ефективно управлява сензорни данни, за да поддържа приложенията интелигентни и осъзнаващи контекста, дори и когато устройството е в режим на ниска мощност. Intel очаква устройства, базирани на Merrifield, да започнат да бъдат пускани от множество производители на оригинално оборудване (OEMs) от второто тримесечие. 

Рене Джеймс отбеляза, че всички Intel Atom процесори днес поддържат 64-битово компютърно изживяване. “64-битовите изчисления се преместват от настолните към мобилните устройства,“ каза Рене Джеймс. „Intel разбира от 64-битови компютърни технологии, и ние сме единствената компания, която в момента доставя 64-битови процесори, които поддържат множество операционни системи днес, и имат способността да поддържат 64-бита за Android, когато се появи.“ Intel предоставя също и 64-битов кернел при операционни системи, така че клиентите, които изберат Intel Atom да имат готова база за 64-битово изживяване докато операционните системи и приложения се развиват. 

Intel разкри също и нови подробности за своето ново поколение 64-битов Intel  Atom процесор, с кодово име “Moorefield,” за устройства, очаквани да бъдат налични през втората половина на тази година. Градейки върху набора от характеристики на Merrifield, Moorefield добавя две допълнителни ядра с Intel архитектура (IA), за до 2.3GHz изчислителна производителност, усъвършенствана GPU, и поддръжка на по-бърза памет. Moorefield е оптимизиран за 2014 LTE платформа на Intel, Intel XMM 7260, която също беше представена от компанията днес.  

Intel XMM 7260 предоставя конкурентни LTE-Advanced възможности, включително carrier aggregation (поддържайки 23 CA комбинации върху един чип), category 6 скорости и поддръжка за TDD LTE и TD-SCDMA, което разширява целевия пазар. По време на Mobile World Congress, Intel демонстрира 7260, която постига пикова LTE-Advanced Category 6 скорост на едновременно 300Mbps downlink и 50Mbps uplink с технология за carrier aggregation. 7260 гради върху върху конкурентноспособната Intel® XMM™ 7160 платформа, представена през 2013 г. 

Сега сертифициран да работи върху 70 процента от LTE мрежите в световен мащаб, 7160 се разширява, за да свърже редица продукти, които обхващат смартфони, таблети, устройства 2-в-1, Ultrabookсистеми и други. Клиентите, които в момента доставят, или планират да пуснат устройства с Intel LTE платформи, включват Acer, ASUS, Dell, Lenovo и Samsung*, наред с други. 

Рене Джеймс разкри характеристиките на безплатното, full-featured McAfee Mobile Security предложение за Android устройства налични сега. Предложението включва усъвършенствани характеристики за защита и, за първи път, отключва разширения за сигурност за Intel-базирани мобилни устройства, като го прави най-всеобхватното, free мобилно решение за крайните потребители на пазара. По-специално, безплатната McAfee Mobile Security включва анти-вирус, app защита, web защита, и филтър за разговори/SMS-и, в допълнение към anti-theft и contact back-up. 

В усилие да ускори развитието и наличността на приложения за Intel-базирани устройства, Рене Джеймс анонсира Intel Integrated Native Developer Experience (Intel INDE), a beta productivity suite за устройства, които работят както на Android, така и на Microsoft Windows*. Intel представи също и Intel System Studio 2014 за embedded и разработване на системи и Intel XDK инструмент за разработчици за HTML5-базирани приложения, за да предостави възможности на разработчиците да опростят и да ускорят времето за поява на пазара на иновативно web и hybrid съдържание от мобилни приложения, които работят по-бързо и по-добре. 

Разширяване на ангажираността с клиенти за ускоряване на наличността на Intel-базирани мобилни устройства

Посочвайки разширяващото се наличие на таблети и смартфони, захранвани от Intel Atom процесори и свързани чрез комуникации на Intel, Рене Джеймс обяви три нови, многогодишни споразумения с водещи производители на устройства за Intel-базирани мобилни устройства. 

Intel и Lenovo обявиха планове да представят нови Intel-базирани мобилни устройства тази година. И двете компании ще посветят инженерни ресурси, за да предоставят уникални изживявания при разнообразни форм фактори на смартфони и таблети, покриващи от бюджетния до производителния сегменти на пазара. Lenovo каза също, че планира да вгради Intel LTE свързаност в някои Ultrabook™ и multimode дизайни.

Допълнително, ASUS обяви, че ще предостави на пазара тази година цяло портфолио от Intel-базирани смартфони и таблети. Компанията наскоро представи своята линия смартфони ZenFone и уникалния PadFone mini, като и двете са с Intel процесори и комуникационни платформи. На Mobile World Congress, ASUS разкри ASUS Fonepad 7 LTE (ME3762CL), който работи с процесор Intel Atom и Intel LTE свързаност. 

Dell и Intel разширяват дългогодишното сътрудничество между двете компании, за да включат редица иновативни таблети, което започна с представянето на линията Dell Venue през есента на миналата година. Intel-базираните продукти от Dell ще обхващат Android и Windows решения. 

Foxconn и Intel си партнират, за да задвижват по-широката, глобална наличност на висококачествени, достъпни Intel-базирани Android таблети. Intel ще предостави Intel Atom процесори и комуникационни платформи за редица продукти на Foxconn, започвайки с таблети, тази година.