China Mobile поръчала повече от един милион iPhone 5S

Най-големият китайски мобилен оператор China Mobile е направил сериозна поръчка от новия луксозен модел на iPhone.

За да се подготви за официалната премиера на iPhone 5S миналия петък, телекомът е закупил точно 1.4 милиона апарата от Apple.

Информацията за това дойде не от официални източници, а от финансовият ежедневник The Wall Street Journal, който се позовава на “човек, запознат със ситуацията”. Доставката идва директно от тайванския партньор Foxcon, а апаратите са предназначени само за покриване на предварителните поръки, направени от жадните за смартфона китайски потребители.

Доставката идва в резултат на сделката, която China Mobile и Apple подписаха през декември 2013 г. С нея операторът и американският гигант се споразумяха да осигурят iPhone модели за 760-те милиона абонати. По-малките оператори China Unicom и China Тelecom внасяха предишните версии на iPhone, но China Mobile има едно сериозно предимство пред тях – освен, че разполага с повече абонати, компанията има и нова 4G мрежа, която засега е само в плановете на другите два оператора.

Оценките на анализатора Джийн Мънстър от Piper Jaffray са, че благодарение на партньорството си с най-големия мобилен оператор в Китай, Apple може да продаде до 17 милиона iPhone апарата само в рамките на 2014 г.