Хромбук лаптопите са хит на пазара през 2013 г.

Продажбите на хромбук лаптопи на пазара са особено високи през изминалата година, показват данни на NPD Group.

Според компанията базираните на Chrome OS машини съставляват цели 21 процента от продажбите на лаптопи през комерсиални канали.

Така олекотените лартопи представляват една пета от целия комерсиален пазар на преносими компютри, което не е добра новина за Windows PC-базираните машини. Според NPD Group търсенето на лаптопи с операционната система на Microsoft през миналата година е било “слабо”.

Данните на NPD за хромбук машините се отнасят за периода до края на ноември 2013 г. и на тяхната база маркетинговата компания отчита, че скокът в търсенето на тези лаптопи е най-висок спрямо всички продуктови сегменти.

Успоредно с това гигантът в онлайн търговията Amazon обяви, че моделите Samsung Chromebook, Asus Transformer Book и Acer Chromebook са били сред най-горещите празнични продукти, които са се продавали много добре. NPD предрича още, че през 2014 г. лаптопите с Chrome OS ще “откраднат” още 5 процента от общите продажби на преносими компютри. Още този месец Dell ще извади своя първи хромбук модел Dell Chromebook 11, който е предназначен за образователни цели.