Nexus телефоните са уязвими с Flash SMS

Flash SMS атака може да удари всеки един смартфон от серията Google Nexus, твърди холандската компания за компютърна сигурност Levi9.

Атаката може да предизвика рестарт на апарата и да спре връзката му с мобилната мрежа и интернет като изпрати голям брой специални SMS съобщения към него.

Уязвимостта присъства във всички модели с версия Android 4.x като Google Galaxy Nexus, Nexus 4 и Nexus 5.

Class 0 SMS или Flash SMS е специално съобщение, което се изобразява директно на екрана на телефона и не се съхранява в паметта му. След като го прочетат, потребителите могат да изберат дали да го запишат или премахнат. Когато получите такова съобщение на Google Nexus телефон, то се изобразява върху всички активни прозорци и е обградено от полупрозрачен черен слой, който затъмнява остатъка от екрана. Ако потребителят не реагира мигновено, съобщението остава най-горе и затъмняващият ефект се засилва. Проблемът е, че получаването на такова съобщение не е съпроводено със стандартен аудио сигнал и съответно потребителят не знае за него.

Когато в апарата се натрупат голям брой такива съобщения – около 30 – Nexus устройствата блокират и започват да се рестартират.