Google ще плати 17 милиона заради Safari

Интернет гигантът Google се съгласи да плати 17 милиона долара, за да приключи заведените срещу компанията жалби в 36 щата заради браузъра Safari.

Искът бе подаден по обвинение в нарушаване на личното пространство на потребителите тъй като Google заобикаля вградената в Safari програма за блокиране на кукита.

Google бе обвинена, че е инсталирала кукита в браузърите на потребителите на Safari без тяхното съгласие и по този начин е използвала събраните данни за своя рекламен бизнес DoubleClick. В резултат Google е нарушила умишлено вградената анти-куки защита в браузъра.

Интересно е, че Google официално отрича обвиненията, но се съгласи да заплати 17 милиона като обезщетение за нанесените вреди. По-рано компанията бе глобена от Федералната търговска комисия на САЩ 22.5 милиона долара по същата причина. Така общите загуби на Google от този ход възлизат на почти 40 милиона долара като в същото време анализи показват, че рекламните приходи, получени от заобикалянето на защитата на Safari са едва 4 милиона долара.

“Като следи поведението на милиона хора без тяхното знание, Google нарушава не само на тяхното лично пространство, но и на тяхното доверие”, обяви главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман.