Twitter превзе борсата в Ню Йорк

Борсовият дебют на Twitter се оказа наистина приказката, която мнозина очакваха, но и се съмняваха, че ще се случи.

Вместо да сподели хладното посрещане на Facebook преди време, компанията постигна впечатляващата пазарна оценка от 24.48 милиарда долара, а акциите й в края на първия ден на борсата скочиха със 73 процента до 44.94 долара.

На борсата в Ню Йорк се появиха изпълнителният директор на Twitter Дик Костоло и съоснователите на компанията Джак Дорси, Евън Уилямс и Биз Стоун, които заедно отпразнуваха успешния дебют на микроблогинг мрежата.

Въпреки че в момента акциите на Facebook се котират високо, дебютът на компанията през май 2012 г. на борсата се сочи като класически пример за грешки, които подобни организации не трябва да допускат. Очевидно ръководството на Twitter си е взело поука от разочароващото начално представяне на компанията на Марк Зукърбърг и е избегнало най-лошото.

Повече от 113.6 милиона акции на Twitter бяха изтъргувани в първия борсов ден като все пак по-консервативните анализатори предупреждават, че до момента компанията реално не е реализирала никаква печалба и голяма част от нейния успех на борсата се дължи на емоциите и факта, че Twitter има 230 милиона активни потребители.

В същото време други технологични компании от Силиконовата долина като Pinterest и Snapchat също наблюдаваха с интерес излизането на Twitter на борсата, обмисляйки подобни ходове в близко бъдеще.