AT&T продавала достъп до телефонните разговори

Един от най-големите мобилни и стационарни телефонни оператори в Съединените щати е предоставял редовен достъп до записите на телефонни разговори на Федералната агенция за борба с наркотиците.

AT&T е сътрудничил на властите и им е помогнал да получат достъп до архиви за цели 25 години, твърди вестник New York Times. Това е ставало по линия на т.нар. Project Hemisphere, съгласно който правителството е плащало на AT&T, за да получава достъп до записите на разговорите на милиони американци. Първоначално това е станало през 2007 г. и отношенията между Федералната агенция за борба с наркотиците и AT&T били сходни с начина, по който Националната агенция за сигурност е набирала нерегламентирана информация.

За разлика от Националната агенция по сигурност, която директно е събирала записите, AT&T е давала на Агенцията за борба с наркотиците административен достъп, но самите архиви са съхранявани в оператора. Базата данни, която включва всеки един разговор, който минава през нейната мрежа, расте с 5 милиарда обаждания на ден.

Администрацията на Обама призна, че Project Hemisphеre наистина е съществувал, но отрича той да крие какъвто и да било риск за личното пространство и данни на гражданите.