App Store пак ударен със злонамерен софтуер

Защитата на App Store срещу злонамерен софтуер очевидно не е чак толкова добра след като стана ясно, че дигиталната платформа на Apple отново е била обект на атака с подобна заплаха.

За щастие тя е дело на екип учени от Технологичния университет на щата Джорджия, които оповестиха, че са успели да вкарат зловреден код в App Store. Той е бил маскиран като невинно приложение за четене на новини, които обаче се трансформира в злонамерен софтуер. Защитата на Apple очевидно не е успяла да улови скритата заплаха и е позволила приложението да бъде качено в App Store, където потенциално може да бъде свалено от милиони потребители.

След като бъде конфигуриран от разстояние, кодът може да изплаща кратки съобщения, имейли, да прави снимки и дори да набира телефонни номера и да пуска постове в Twitter.

Според екипът хората на Apple са пуснали приложението за тест само за няколко секунди, което очевидно не е достатъчно. След като осъществили пробива, учените пробно инсталирали приложението на своите телефони и веднага го премахнали. Американската компания вече обяви, че в светлината на този случай ще направи промени в начина, по който се тестват приложенията, предложени за качване в App Store.