Hulu търси 200 милиона за инвестиции и развитие

Мултимедийната платформа Hulu се нуждае от 200 милиона долара, които да вложи във важни стратегически проекти за следващата година.

Това обяви изпълнителният директор на компанията Джейсън Килар, който се обърна към нейните собственици – медийните корпорации Walt Disney, Comcast и News Corp. – с молба те да му отпуснат въпросната сума.

Според Килар тези пари ще помогнат на Hulu да придобие нови програми и канали и да разшири присъствието си по света. Любопитно обаче е, че миналата година изпълнителният директор на компанията е поискал почти 50 процента по-малко от своите шефове, когато е чертал плановете си за 2012 г.

Засега Walt Disney, Comcast и News Corp. все още не са взели решение, а това очевидно няма и да бъде толкова лесно, тъй като сред тях има разнобой по отношение на бъдещето на Hulu.

Така например News Corp. предпочита Hulu да се откаже от рекламите и да стане изцяло абонаментна услуга, докато Disney настоява за безплатна услуга, издържаща се именно от реклами. Comcast пък дори няма право на реален глас, тъй като гигантът е собственик на NBC Universal и съгласно медийните регулации в САЩ не може да вземе отношение.

По всяка вероятност Килар ще подкрепи искането си с доказателства за силното представяне на Hulu в последните дванадесет месеца, които компанията приключи с приходи от 695 милиона долара или с 65 процента повече от края на 2011 г. Освен това в последните месеци Hulu успя да пренесе услугите си на още две ключови платформи – новата конзола Wii U и  Apple TV.