Български ученици ще се състезават на Intel ISEF

Трима гимназисти, Райна Гаджева от Пазарджик, Любомир Янчев и Румен Данговски от София, ще представят България тази година на най-голямото предуниверситетско състезание в света за наука и инженерство, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), което ще се проведе 10 до 16 май. Те ще се състезават с повече от 1600 гимназисти от 70 държави, региони и територии, за да демонстрират независими проучвания. Всяка година, 8 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси в афилиираната мрежа на Intel ISEF, си съперничат за възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за до $4 милиона под формата на награди и стипендии.
Проектите на финалистите, които използват нови и усъвършенствани технологии, обхващат широка гама от дисциплини, които често се отнасят до проблеми, представляващи предизвикателство за учените от години и които могат да доведат до важни научни открития.

Румен Данговски учи в Софийската математическа гимназия. В проекта си, Румен се занимава с алгебрични структури, които не са комутативни, т.е. редът на операциите е значим. Както обясни той, преди да излезете, вие извършвате операции като обуване на чорапи и обуване на обувки. Но когато размените реда на операциите, резултатът е различен.
Такива структури са свързани с квантовата физика и имат най-различни приложения. Той разглежда безкраен ред, наречен долен централен ред, който индикира „нивото” на некомутативностна алгебрична структура. Основният фокус на изследването е в изучаването на последователни елементи от долните централни редове на алгебри с полиномни тъждества.
Той прави това с помощта на компютърни изчисления и математическа теория относно свойствата на PI-алгебрите и теорията на представянията.

Любомир Янчев учи в частна езикова гимназия „Ерих Кестнер” в София. Неговият проект подпомага диагностиката и научните изследвания в сфери като кардио-хирургията, репродуктивната биология, онкология и др. Неговите методи включват алгоритми от сферата на изкуствения интелект.
Проектът на Любомир е мотивиран от нуждата от бърз и точен анализ на имунохистохимията (IHC) в медицината и биологията. Настоящото изследване представя иновативен подход за количествен анализ, в който няма субективен фактор. Разработената компютърна библиотека извършва локализация и клъстеризация на оцветени региони в IHC образи, които са следствие на свързване между антигени и антитела.
Бързината и точността, с която се извършва анализът, се смятат за голямо преимущество от експерти. Резултатите от проекта биха могли да бъдат много полезни в медицинската диагностика.

Проектът на Райна Гаджева е за покриване на квадрати с размер малко по-голям от цяло число. Темата на този проект е повлияна от класически комбинаторен геометричен отворен проблем, който отново разпали интерес – покриване и пакетиране на равнинни фигури. В проекта тя изучава броя на единичните квадрати, които са нужни са покриването на определен по-голям квадрат. Решение на този въпрос е намерено само в един случай, и това е отворен проблем, който е обект на интерес за много математици в миналото и днес.

Учениците ще представят изследователските си проекти пред панели от жури и пред голяма публика, като те се състезават за близо $4 милиона под формата на награди и стипендии. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 16-ти май.