Apple 1 – цената мина 600 000 долара.

Рекордно висока сума бе платена за един от първите Apple компютри, създаден ръчно от Стив Возняк по време на търг в Германия.

За системата Apple 1 се предполага, че е една от само 6-те такива машини в света, които все още работят. Сумата от 671 400 долара била платена от анонимен купувач от Азия.

Компютърът бил сглобен от Стив Возняк в гаража на родителите на Стив Джобс през 1976 г. В комплекта влизат още оригинална книжка с инструкции и подписано писмо от Джобс с дата 18 януари 1978 г. до първоначалния собственик Фред Хатфийлд, бивш играч от Националната бейсболна лига. Хатфийлд се оплакал от липсата на софтуер за компютъра. Писмото предлагало да размени стария Apple 1 за Apple 2 и да добави чек от 400 долара за допълнително инвестиране.

През декември миналата година немският аукцион Auction Team Breker, който осъществи този търг, продаде друга бройка от Apple 1 за 640 000 долара в Кьолн. Налице очевидно е сериозно покачване на интереса и цената към машините, предвид че миналото лято Sotheby’s продаде в Ню Йорк Apple 1 за 374 500 долара. Високата цена на машините се обяснява с тяхната рядкост, увлечение към ранните години на историята на технологиите и Apple в частност, както и мистицизма около техните създатели. Оригиналният Apple 1 винаги се е предлагал само като дъно и със знака NTI. Допълнителното оборудване като захранване, клавиатура, монитор и диск трябвало да бъде набавено от потребителя.

“Това е един превъзходен символ на американската мечта”, обяснява Уве Брекер, собственик на аукциона. “Имате двама младежи от Калифорния, които са напуснали колеж в преследването на идея и мечта и тази мечта става една от най-уважаваните, успешни и ценни компании в света”.

Когато Возняк и Джобс представили Apple 1 Computer пред Homebrew Computer Club през 1976 г., той бил отхвърлен от всички с изключение на някой си Пол Терел, собственик на верига магазини с името Byte Shop. Терел поръчал 50 компютъра по 500 долара всеки като настоял дъната им да бъдат напълно готови, а не да се предлагат за сглобяване както тези на Altair. Джобс и Возняк успели да произведат 50-те машини за 30 дни. Веднага след това те продължили дейността си и създали още 50 бройки от Apple 1, които да продадат на приятели и други 100 за дистрибуторската мрежа. Цената им вече била 666.66 долара (около 2 700 долара днешни пари) – номер, който предизвикал възмущение в някои християнски среди, но не попречил на двамата Стив да реализират печалба от 33 процента повече.

По оценки на Sothbey’s освен шесте известни работещи Apple 1 машини, някъде по света би трябвало да има още около 40 бройки от компютъра.