Ubuntu за вашия Nexus 7: как да го сложим?

В опит да не изостане от големите играчи на мобилния пазар, компанията Canonical пусна своята Linux дистрибуция Ubuntu във версия, оптимизирана за тъчскрийн устройства и ARM процесори.

На този етап Ubuntu за таблети е строго за ентусиасти и разработчици. Освен да създавате приложения за новата операционна система, трудно може да направите нещо интересно с нея. Поне засега. Ако искате обаче да бъдете в крак с най-новата тенденция сред мобилните операционни системи, нищо не ви пречи да сложите Ubuntu на вашия Nexus 7 таблет. Да, платформата е доста постна и при все, че изглежда добре, няма достатъчно капацитет за продължителна употреба. С други думи, можете да я сложите, да й се порадвате и да се върнете към Android.

Инсталацията на Ubuntu наподобява слагането на къстъм ROM, макар и да е малко по-официална. Имайте предвид, че операцията ще изтрие всичко от вашия Nexus 7, така че вземете съответните мерки за бекъп на информацията. Оттук насетне методът минава през отключването на буутлоудера, руутването на таблета и флашването на новия Ubuntu Touch имидж. Ако вече проявявате интерес, последвайте този линк и ще станете едни от първите, които могат да се похвалят с Ubuntu на своя Nexus 7 таблет.