Как да създадем сигурна парола?

Паролите, с които влизате в различни сайтове и услуги, са неразделна част от сърфирането в интернет. Дали обаче сте достатъчно подготвени, за да устоите на непрекъснатите хакерски набези?

Истината е, че откакто интернет стана общодостъпна услуга, хората непрекъснато разчитат на пароли – за вашия имейл, за профила ви във Facebook и Twitter, за разплащателната сметка в PayPal и къде ли не. Проблемът е, че в много от случаите тези пароли не представляват никаква пречка пред злонамерени хакери, които с лекота успяват да открият стотици хиляди тайни кодове за достъп на нищо неподозиращи потребители от цял свят.

Всъщност не е толкова трудно да осигурите по-голяма сигурност на акаунта си.

Просто трябва да бъдете малко по-внимателни и с повече въображение. Защо? Скорошно проучване, което анализира десетте хиляди най-разпространени пароли, стига до извода, че най-често използваната парола в света е… думата “парола” на английски. Или просто password. Следващата най-популярна парола е 123456. Не е много умно, нали? Така че първото правило е да бъдете малко по-гъвкави, когато съставяте паролата си. В никакъв случай не използвайте една и съща парола на две места. Избягвайте думи, които съществуват в речниците, независимо на кой език. Помнете, че заместването на букви с цифри и символи отдавна не е модерно и такива пароли биват разгадани бързо. И най-важното – колкото по-дълга е вашата парола, толкова по-добре е това.

Друго нещо, което хората забравят е, че изобщо не е задължително сами да измислите някоя непробиваема парола. Оставете тази задача на програма като например PC Tools на антивирусната компания Symantec. Тя представлява софтуер, който генерира произволни пароли на базата на зададени от вас критерии. Освен това е напълно безплатна.

Ако обаче имате трудности с помненето на няколко и сложни пароли,

доверете се на някой популярен мениджър на пароли като 1Password например. Той не е безплатен, но определено си заслужава, тъй като еднократно въвеждате паролите за отделните си акаунти и след това просто кликвате на този, който искате да отворите.

Друга популярна услуга, която подсилва защитата на простия принцип “две е повече от едно”, е Google Authenticator – приложение, което позволява да влезете в акаунта си само след като въведете ПИН код, изпратен на вашия мобилен телефон. Приложението съществува както за Android, така и за iOS.

В скоро време със сигурност ще се появят и нови решения за опазване на паролите, но засега е най-важно да знаете, че нищо в интернет не е напълно сигурно и повече внимание може само да бъде от полза.