Европейски учени създадоха AI алгоритъм за разбиране емоциите на прасетата

Екип от учени в Европа разработи иновативен алгоритъм с изкуствен интелект, който може да пресъздава звуците на прасетата. Целта на този проект е да създаде инструмент, който може да помогне на фермерите да подобрят хуманното отношение към животните си. Според Елоди Мандел-Брифер, поведенчески биолог от Университета в Копенхаген и ръководител на изследването, алгоритъмът има потенциала да предупреждава фермерите за негативни емоции при прасетата, което може да подобри тяхното благоденствие.

Учените от университети в Дания, Германия, Швейцария, Франция, Норвегия и Чехия са използвали хиляди записани звуци на прасета в различни ситуации – игра, изолация и борба за храна. Те анализирали дали хъркането, квиченето и писъците отразяват положителни или отрицателни емоции. Макар че много фермери вече имат добра представа за благосъстоянието на животните си чрез наблюдение, съществуващите инструменти главно измерват физическото състояние на прасетата, отбелязва Мандел-Брифер.

Алгоритъмът показва, че свободно отглежданите прасета, които имат възможност да се движат и да копаят в земята, демонстрират по-малко стресови сигнали в сравнение с конвенционално гледаните. Краткото сумтене обикновено означава положителни емоции, докато дългото сигнализира за дискомфорт, например когато прасетата се блъскат едно в друго до коритото. Високочестотните звуци обикновено показват стрес, като болка, борба или раздяла.

Изследователите смятат, че този метод, след като бъде напълно разработен, би могъл да се използва и за етикетиране на фермите, което ще помогне на потребителите да направят информиран избор. В крайна сметка, новият AI алгоритъм може значително да подобри хуманното отношение към животните и да повиши стандартите в селскостопанската индустрия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *