Изкуствен интелект и трансхуманизъм – реалност или научна фантастика на сцената на Ratio

Какво ще стане, когато човешкият мозък и машините се свържат в едно? Ще се превърнем ли в трансхуманистични богове със свръхчовешки способности? Може ли креативността да оцелее в свят, където изкуственият интелект мисли заедно с нас? Това са само част от въпросите, които ще бъдат разгледани на предстоящото събитие Future Present, организирано от Ratio.

На 8 октомври, с помощта на Ури Авив, публиката ще се потопи в близкото бъдеще, където границите между хора и машини изчезват. Авив ще мине през философските и етични предизвикателства на технологичния напредък, докато разглежда ролята на научната фантастика като средство за разбиране и оформяне на бъдещето.

Ури Авив е утвърден специалист в областта на изкуствата, медиите и технологиите, както и в изследването на социалните и философските въпроси, които възникват на границата между човека и машината. Неговите лекции често обединяват теми като трансхуманизъм, изкуствен интелект, футуризъм и научна фантастика, поднасяйки комплексни концепции по достъпен и ангажиращ начин.

На събитието ще се обсъди как научната фантастика може да помогне на обществото да се подготви за етичните предизвикателства, свързани с развитието на изкуствения интелект и технологичните иновации. Ще се постави акцент върху възможностите за креативност в свят, където хора и машини работят в тясно сътрудничество. Един от основните примери ще бъде компанията Neuralink на Илон Мъск, чиято мисия е да свърже човешкия мозък с компютър. Така ще бъде разгледана възможността телепатичното общуване, свръхчовешките сетива и мигновеният достъп до знания да се превърнат в реалност.

На събитието ще се обсъдят и тенденции в света на изкуствения интелект и трансхуманизма, като се направи паралел между научната фантастика и реалността. Ще се разгледа и как технологиите, вдъхновени от научната фантастика, започват да оформят бъдещето по начини, които само допреди няколко години изглеждаха немислими.

Събитието Future Present ще се проведе на 8 октомври от 20:00 часа (вратите отварят в 19:00 часа) в City Stage. Билети и повече информация можете да откриете на сайта на организаторите Ratio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *